“Reacties op coalitieprogramma moeten openbaar worden”

TEYLINGEN, 22 mei 2018 – UPDATE Afgelopen zondag sloot de termijn waarop de inwoners van Teylingen konden reageren op concept programma ‘Vitaal Teylingen’ van de coalitiepartijen VVD, Trilokaal en D66. Maar worden die reacties ook openbaar gemaakt? Wel als het aan de Warmondse oud-wethouder Kees van den Aardweg en Sassenheimer Jan Leune ligt.


Ruim 230 Teylingers hebben via de website www.vitaalteylingen.nl ideeën voor het coalitieprogramma aangedragen. Van den Aardweg en Leune noemen dat in een open brief “betrekkelijk weinig vergeleken met de ruim 17.000 stemgerechtigden in onze gemeente.” Om daar aan toe te voegen: “Wij nemen overigens aan dat u alle reacties openbaar maakt, zodat is vast te stellen wat u er concreet mee doet. De begrippen openheid en transparantie moet je immers niet alleen met de mond belijden, maar ook in de praktijk brengen.”

Volgens de nieuwe Trilokaal wethouder Rob ten Boden is het wel de bedoeling dat de reacties openbaar worden gemaakt. “We willen er ook in alle openheid op kunnen reageren”, zo laat hij tegenover De Teyding weten. “We moeten nog wel goed kijken hoe we dat doen zonder de privacyregels te schenden. Daar gaan we morgen naar kijken” aldus Ten Boden. Volgens een persbericht van de gemeente is het de bedoeling dat de reacties worden gepubliceerd op de website.

Reacties
Meer dan de helft van de ruim 230 reacties gaat over het thema Prettig Wonen. Daarna volgt Duurzaamheid met zo’n 40 reacties. De overige reacties zijn gelijk verdeeld over de thema’s Sociaal & Zorg, Ondernemen en Modern Bestuur.

Een deel ervan is gericht op het concept-raadsprogramma en gaat over wat de gemeente de komende jaren kan bereiken. Dat deel van de reacties wordt gebruikt om dinsdagavond het concept-raadsprogramma te bespreken en te verbeteren waar mogelijk. Dan kan ook de gehele gemeenteraad inlopen bij een workshop om mee te spreken over het concept-raadsprogramma.

Schijnvertoning
PvdA en CDA lieten eerder al weten “niet aanwezig te zullen zijn bij deze schijnvertoning”. De PvdA hekelde dat inwoners slechts 5 dagen de tijd kregen om te reageren op het coalitieakkoord. “Dit belooft niet veel goeds qua burgerparticipatie voor de komende 4 jaar in de gemeente Teylingen”, aldus de PvdA. Het hele proces heeft niets weg van een ‘raadsbreed programma’, maar is slechts een ouderwets coalitieakkoord.” Het CDA spreek van “een democratisch sausje wat er kennelijk nog overheen moet. Dat is dus niet wat het CDA verstaat onder een raadsbreed programma.”

Het uiteindelijke programma wordt besproken in de gemeenteraad van 31 mei. Naar verwachting wordt het programma dan vastgesteld. Op dat moment worden ook de wethouders geïnstalleerd.