Net binnen

Aanlijngebod in het Overbosch zorgt voor verwarring

VOORHOUT, 24 februari 2020 – De Stichting Vrienden van het Overbosch heeft voor verwarring gezorgd met het plaatsen van gebodsborden in het Voorhoutse park. De stichting stuurde afgelopen weekend een “Persbericht aanlijnplicht” naar de media om te melden dat er vanaf zondag 1 maart t/m 16 juni een aanlijngebod in het Overbosch geldt i.v.m. het broedseizoen.

Uit de borden en het persbericht ontstond het beeld dat hondenbezitters hun viervoeters niet meer los mogen laten lopen in het Overbosch, terwijl het park door de gemeente is aangewezen als losloopgebied. Volgens de beheerovereenkomst tussen de stichting en de gemeente mogen er in het Overbosch alleen gedragsregels worden opgesteld na voorafgaande schriftelijke instemming van het college van B&W. En zo’n besluit is in de stukken van de gemeente niet terug te vinden.

Leefregel
Een gebod is volgens de Dikke Van Dale een bevel of voorschrift. Maar volgens voorzitter Joep Derksen van de Stichting Vrienden van het Overbosch moet de term ‘aanlijngebod’ worden uitgelegd als een leefregel. “Daarom hebben we de borden ook een groene kleur gegeven en er een poëtische regel bijgezet: ‘Vogels vinden broeden fijn; houd uw hond aan de lijn’. We staan dan ook niet met een bonnenboekje klaar als er toch mensen met een loslopende hond lopen.” Volgens Derksen is de afdeling handhaving van de gemeente op de hoogte van de plaatsing van de borden en worden er geen afspraken met de gemeente overtreden. De gemeente kon maandag niet reageren op het aanlijngebod, omdat het intern nog moest worden uitgezocht.