Eén nieuwe coronabesmetting in Teylingen

TEYLINGEN, 3 juli 2020 (update) – Het aantal coronabesmettingen in Teylingen is vrijdag met één toegenomen en staat nu op 65. De voorgaande 10 dagen waren er geen nieuwe besmettingen. Van de Teylingers, die een vragenlijst van de GGD hebben ingevuld, wil 70% wil zich laten vaccineren als er een vaccin is; 9% wil zich niet laten vaccineren en de rest weet het nog niet.

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202. Vorige week zijn er in de regio Hollands Midden 3709 coronatesten afgenomen. Hiervan is slechts 1% positief getest.

Van de deelnemers aan het Burgerpanel van de GGD maakt 86% zich (bijna) nooit zorgen over het verliezen van hun baan. De financiële situatie is bij 77% niet veranderd, 15% zegt er slechter op te zijn geworden en 7% staat er in de coronacrisis beter voor.

De kans om zelf besmet te raken schat 5% in als (zeer) waarschijnlijk, 61% is hier neutraal over en 34% noemt het (zeer) onwaarschijnlijk. 55% denkt dat de gevolgen (heel) erg zijn als zij besmet raken.

De gedragsregel om geen handen te schudden (99% voldoet hieraan) en niet op bezoek te gaan bij kwetsbaren (84%) worden het meest nageleefd. Tien keer per dag de handen wassen (45%) en niet samenkomen met meer dan 3 mensen (46%) worden het minst nageleefd.

Het RIVM doet samen met de GGD’en onderzoek naar de invloed van de corona-maatregelen op het dagelijks leven van mensen. Dit gebeurde aan de hand van een vragenlijst (4500 deelnemers in mei). De groep is geen representatieve afspiegeling van de inwoners van de gemeente. Er deden relatief meer vrouwen, oudere inwoners en mensen met een hoog opleidingsniveau mee. De resultaten geven volgens de GGD wel een indicatie.

Bellen bij milde klachten
De GGD roept op om met milde klachten al te bellen voor een test. “Wij horen helaas steeds vaker dat mensen met milde coronaklachten gewoon naar buiten gaan en zich niet laten testen. “Het is gewoon een verkoudheid”, horen we dan. Als we doorvragen blijkt dat mensen denken dat ze maar 1 keer gratis getest kunnen worden. Ze bewaren die test dan liever voor als ze denken dat ze echt corona hebben. Gelukkig berust dit op een misverstand. Je kan zo vaak als nodig is gratis getest worden op corona. Dus ook bij milde klachten: bel 0800-1202 en laat je testen. Want alleen zo weet je zeker of je corona-vrij bent. Doe het voor jezelf en voor je familie, vrienden en collega’s”, aldus de GGD.

Corona in Teylingen sinds 15 maart

  • 65 inwoners zijn positief getest
  • 14 ziekenhuisopnames
  • 2 inwoners overleden

Het werkelijk aantal besmette personen en overledenen aan het coronavirus kan hoger liggen.