André Kuipers opent Nationale Museumweek in Sassenheim

SASSENHEIM, 8 april 2019 – Automobilisten die maandag over de A44 langs Sassenheim reden moeten toch vreemd op hebben gekeken toen ze ter hoogte van Station Sassenheim een enorme gouden astronaut boven de bomen uit zagen steken. Met de lancering van ‘deze gouden vergroting’ van André Kuipers’ astronautenpak werd vanochtend de vijfde Nationale Museumweek geopend. (MET VIDEO)

Ruimteheld André Kuipers onthulde de gouden vergroting van zijn eigen astronautenpak dat te zien is in Space Expo Noordwijk: “in het museum zie je de echte voorwerpen: bijvoorbeeld hoe ingewikkeld zo’n pak en alle ruimtespullen in elkaar zitten. Je krijgt een heel realistisch beeld van hoe het werkt in de ruimte. Daarmee vertelt het ons verhalen over het verleden, het nu én de toekomst!”

Ambassadrice van de Nationale Museumweek 2019, Kim-Lian van der Meij, presenteerde de onthulling in Sassenheim. “Net als iedereen heb ook ik gefantaseerd over ruimtereizen. Met dit pak komen we wel heel dichtbij!” Ook de burgemeester van Teylingen, Carla Breuer, was al onder de indruk toen ze het astronautenpak voor het eerst in Space Expo zag. Dus dat het pak nu levensgroot in het goud in Sassenheim te bewonderen is, maakte haar trots.

De Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers droeg het Russische ‘drukpak’ gedurende de kritische momenten van zijn ruimtevlucht aan boord van de Russische Soyuz capsule. Een echt ruimtepak is een zwaar en log geheel. Op 19 april 2004 werd hij vanaf de Russische lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan gelanceerd. Elf dagen later keerde hij met zijn collega kosmonauten weer terug op aarde op de steppe van Kazachstan. Zowel bij de start, landing als bij de koppeling en ontkoppeling van de Soyuz-capsule met het International Space Station had André Kuipers dit Sokol-pak aan. Kuipers’ pak is het hele jaar te bewonderen bij Space Expo in Noordwijk.

De gigantische gouden replica van Kuipers’ astronautenpak was alleen maandag te zien in Sassenheim, maar het komende weekend (vrijdag, zaterdag en zondag) is er een herkansing in Noordwijk (het Beuk-terrein).

Tijdens de vijfde Nationale Museumweek die plaatsvindt van 8 t/m 14 april, staat heel Nederland in het teken van een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Deze musea doen allemaal mee op hun eigen manier: met speciale activiteiten of bijzondere programmering bijvoorbeeld rond een pronkstuk.