Net binnen

Betaald parkeren bij NS-station Sassenheim

SASSENHEIM, 3 december 2019 – Automobilisten die langer dan 24 uur parkeren in de parkeergarage bij NS-station Sassenheim moeten gaan betalen. Voor kort parkeren blijft de parkeergarage gratis als bij het uitrijden de OV-chipkaart gescand wordt. Hiermee wil de gemeente parkeerders, die niet met de bus of trein verder gaan, ontmoedigen om bij het station te parkeren.

De parkeerdruk in de parkeergarage is op werkdagen overdag structureel hoger dan 80%. Op piekmomenten (dinsdagen en donderdagen) is de voorziening regelmatig overvol.

Uit onderzoek (gedurende 2 weken in juni 2019) blijkt dat 70% van de automobilisten minder dan 24 uur parkeren en met trein of bus verder reizen. Daarnaast zijn er 15% langparkeerders waarvan de helft langer dan 48 uur in de garage staat. De overige 15% parkeert maar reist niet met bus of trein. Bijvoorbeeld carpoolers of mensen met een bestemming in de directe omgeving.

Blauwe zone
De leden van de Commissie Ruimte willen dat in de woonwijken en parkeerplaatsen rondom het station een blauwe zone komt zodat er geen sprake is van een waterbed-effect waarbij langparkeerders in woonwijken parkeren.

Er is nu al sprake van uitwijkgedrag naar de directe omgeving. McDonald’s moet tijdens piekmomenten ’s ochtends circa 20 auto’s wegsturen van het eigen parkeerterrein en er worden per dag circa 4 wielklemmen geplaatst. Ook tankstation TinQ en het parkeerterrein van Dirk v/d Broek worden misbruikt. Er zijn ook signalen en aanwijzingen van uitwijkgedrag naar een beperkt aantal woonstraten zoals de Kwekersweg.

Trilokaal wil geen koppeling met de OV-chipkaart omdat carpoolers ook een doelgroep zijn van de parkeergarage. Eventueel kan wel op een andere locatie langs de A44 een aparte carpoolplaats gerealiseerd worden. De ChristenUnie, PvdA en GroenLinks vinden dat carpoolers op een andere plek dan bij het station moeten kunnen parkeren.