BuurtAED-actie in de Sassenheimse Postwijk

SASSENHEIM, 19 december 2018 – Bewoners van de Postkoets en Huifkar in de Sassenheimse Postwijk zijn een actie gestart om geld op te halen voor een AED in de buurt. Via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting kunnen buurtbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen. Foto BuurtAED.nl

De actie loopt goed: Bijna 80% van het geld is al toegezegd. Er is nog 590 euro nodig. Een donatie kan worden aangemeld op deze pagina.

“In onze wijk zijn geen AED’s 24/7 beschikbaar. Vandaar dat wij deze actie zijn begonnen met de hulp van de Hartstichting. We hopen het bedrag van 1660 euro op te halen en de Postwijk wat veiliger te maken. Zelf een actie starten in andere wijken kan natuurlijk ook via BuurtAED”, zegt initiatiefnemer Monique van der Weijden.

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is. Vrijwilligers in de wijk, die hebben leren reanimeren, kunnen bij een reanimatie worden opgeroepen om met de AED hulp te verlenen. Dit gebeurt door de ambulance meldkamer via HartslagNu.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.