Cafés eerder dicht en geen groepen groter dan 50 personen

TEYLINGEN, 18 september 2020 – Cafés mogen om middernacht geen nieuwe bezoekers meer toelaten en moeten om 01:00 uur sluiten. Binnen en buiten zijn bijeenkomsten met groepen groter dan 50 personen verboden. Premier Rutte en minister De Jonge hebben vrijdag deze maatregelen bekendgemaakt nu het aantal positieve coronatesten snel toeneemt. De maatregelen gelden ook voor Teylingen.

Het kabinet heeft in nauwe samenwerking met 6 veiligheidsregio’s maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen zijn gebaseerd op advies van het Outbreak Management Team en gaan in op zondag 20 september 18:00 uur.

De maatregelen zijn van toepassing op de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Teylingen valt onder de regio Hollands Midden. In deze 6 regio’s neemt het aantal besmettingen momenteel het hardst toe.

Overkoepelend zijn 3 maatregelen afgekondigd:

  1. Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
  2. Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
  3. Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor een publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Daarnaast nemen de 6 regio’s specifieke maatregelen per regio. In Hollands Midden zijn dit:

  • Extra inzet op communicatie naar jongvolwassenen, studenten, mensen met een migratie-achtergrond en arbeidsmigranten.
  • Prioriteit voor handhaving bij die gelegenheden waar de kans op besmetting het grootst is: horeca algemeen, horeca bij sport- en andere verenigingen, scholen, vakantierecreatie (incl. arbeidsmigranten) en jongeren.
  • Gemeentehuizen, bibliotheken, zwembaden supermarkten en musea kunnen gaan werken met extra openingstijden voor kwetsbare groepen.
  • Bij verpleeg- en verzorgtehuizen en hulpbehoevenden ligt de nadruk op preventie van de besmetting.

De veiligheidsregio vraagt daarnaast om extra aandacht voor het naleven van de basisregels en het nemen van coronamaatregelen in het openbare leven; zoals in winkels, sportkantines en horeca. Daarmee bedoelt men dat mensen bij binnenkomst altijd hun handen desinfecteren, dat overal 1,5 meter afstand wordt gehouden en dat dit aangemoedigd wordt door pijlen en andere markeringen; dat winkelmandjes weer worden geteld en gedesinfecteerd. En dat bij bezoek aan de horeca vooraf gezondheidschecks plaatsvinden en bezoekers aan de horeca hun contactgegevens registreren.

 

Advertentie