Drie COVID-19 besmettingen in één gezin

TEYLINGEN, 17 juni 2020 – In totaal zijn er in Teylingen de afgelopen twee weken 6 personen positief getest, waarvan 3 in één gezin. De andere drie besmette personen hadden geen relatie met elkaar. In alle gevallen is bron- en contactonderzoek opgestart, waaruit (nog) geen nieuwe besmettingen naar voren zijn gekomen.

Alle betrokken personen houden zich aan de leefregels die gelden bij een besmetting.

De GGD Hollands Midden zei eerder dat er sprake is van een clusterbesmetting in Teylingen. Uit navraag door de gemeente blijkt dat dit op een misverstand berust. De verwarring wordt veroorzaakt doordat volgens de Wet Publieke Gezondheid een besmetting bij meerdere gezinsleden geen cluster is, maar de GGD deze gevallen in hun registratiesysteem aan elkaar verbindt en vervolgens als cluster in de rapportage terug komt.

Test
Wie klachten heeft die op de symptomen van corona lijken, kan worden getest op corona. Sinds maandag 1 juni is hiervoor het landelijk coronatest afsprakennummer 0800-1202 geopend. Bij een positieve test voert de GGD Hollands Midden bron- en contactonderzoek uit. Hiermee wordt de sociale omgeving van een besmet persoon in kaart gebracht. Nauwe contacten waar meer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact mee is geweest moeten thuisblijven en geen bezoek ontvangen.

De GGD Hollands Midden heeft onder andere een drive-in testlocatie bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp en een locatie in Katwijk waar men te voet naar binnen kan. Sinds 1 juni heeft de GGD Hollands Midden in vier testlocaties 5965 personen getest op corona. Hiervan bleken 139 personen (2%) ook daadwerkelijk corona te hebben.

Met de test wordt bepaald of je nu besmet bent. Hiermee kan niet bepaald worden of iemand in het verleden besmet is geweest. De coronatest is gratis.

 

Advertentie