Net binnen

Drie Koninklijke onderscheidingen bij Brandweer Sassenheim

SASSENHEIM, 2 november 2019 – Burgemeester Breuer heeft zaterdagavond Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan drie brandweermannen in Sassenheim. De uitreiking vond plaats tijdens de korpsavond van de Brandweer Sassenheim. Foto’s Edwin van der Wijngaard.

“Als gemeente prijzen we ons heel gelukkig en zijn we dankbaar voor mensen zoals U. Professionele mensen die bereid zijn om ons letterlijk en figuurlijk uit de brand te helpen. Betrouwbare mensen die paraat staan in geval van nood. Bekwame mensen die weten wat ze moeten doen dankzij vele uren training. Dappere mensen die niet aarzelen om voor ons allemaal door het vuur te gaan”, zo complimenteerde Breuer de brandweervrijwilligers.

De volgende personen zijn Koninklijk onderscheiden:

Piet Sikking
De heer Sikking is al ruim 25 jaar in dienst van de kazerne Sassenheim en kan door diverse opleidingen de posities van manschap, chauffeur-pompbediener en bevelvoerder invullen.

“Hoe hij 26 jaar geleden bij de brandweer in Sassenheim kwam, doet zich een prachtig verhaal voor. Deze man had namelijk verkering met de dochter van de brandweercommandant. Het verhaal gaat dat hij alleen maar met haar mocht trouwen als hij bij de brandweer kwam. De verkering werd omgezet in een huwelijk. Piet Sikking is een brandweerman met een groot verantwoordelijkheidsgevoel”, zegt de burgemeester.

 

Ton Markwat
De heer Markwat al 25 jaar in dienst van de vrijwillige brandweer. Na de posten Bloemendaal en Haarlem is hij tegenwoordig actief bij de kazerne Sassenheim.

“Zijn carrière kende een hele bijzondere start. Een grote brand in de duinen bij Zandvoort wakkerde zijn belangstelling aan. Hij ging met een vriend kijken. De vader van die vriend was vrijwilliger bij de brandweer in Bloemendaal en was aanwezig bij de brand. Hij zette de jonge mannen aan het werk en na afloop meldde hij ze gewoon aan bij de brandweer: ‘Je komt er maar mooi bij, je hebt het goed gedaan’ “, zegt Breuer. Markwat zet zich ook in voor het brandweermuseum in Haarlem en het Firemen Dakar rallyteam en het Stichting KinderBeestFeest die jaarlijks chronisch zieke en/of gehandicapte kinderen een onbezorgde avond in Artis geeft.

 

 

Louis Strijk
De heer Strijk is al bijna 40 jaar lid van de vrijwillige brandweer. Hij was 33 jaar brandweerman op Schiphol en is alweer 12,5 jaar actief in de kazerne Sassenheim.

“In Sassenheim heeft u heel veel tijd gestoken in begeleiding en opleiding. U was ook instructeur bij het opleiden van nieuwe bevelvoerders. Niet voor niets heeft u bij de brandweer de bijnaam Wiki van Wikipedia. Wie een vraag stelt krijgt tot in detail antwoord. Ik vind het een hele mooie eigenschap. U neemt echt de tijd voor mensen”, aldus Breuer.

Lintjes
Genoemde heren zijn betrokken en gedreven brandweermannen, die veel betekenen voor de kazerne Sassenheim. Zij worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit is waarschijnlijk het laatste jaar dat brandweervrijwilligers na minimaal 20 jaar trouwe dienst ‘automatisch’ in aanmerking komen voor een lintje. De Kanselarij der Nederlandse Orden, verantwoordelijk voor de lintjes, geeft als reden dat “leden van de vrijwillige brandweer, in vergelijking met andere koninklijk gedecoreerde vrijwilligers een ruime financiële vergoeding voor hun werkzaamheden krijgen”. Brandweervrijwilligers kunnen vanaf 2020 nog wel een lintje krijgen voor bijzondere persoonlijke verdiensten.

Vrijwilligersmedailles
Regionaal commandant Hans Zuidijk reikte drie Vrijwilligersmedailles voor Openbare Orde en Veiligheid uit aan Marieke van der Werf voor 15 jaar dienst, Willem van Delft voor 12,5 jaar dienst en Dennis Tax en Mike van Thiel voor 10 jaar dienst als brandweervrijwilliger.

De uitreikingen vonden plaats tijdens een feestavond. De kazerne was voor de gelegenheid omgetoverd in een Western Saloon.

Ploegchef Willem van Delft (links) en regionaal commandant Hans Zuidijk

Advertentie