Eerbetoon Kleintje Pils aan oprichter De Saksen Nico Koelewijn

SASSENHEIM, 9 februari 2019 – Carnavalsvereniging De Saksen bestaat 44 jaar. Vrijdagavond was er tijdens het jubileumfeest in sporthal Wasbeek een eerbetoon aan oprichter Nico Koelewijn door Kleintje Pils. De band, die inmiddels de wereld heeft veroverd, begon in 1975 als hofkapel van De Saksen. Foto’s Edwin van der Wijngaard.

Oprichter
Eigenlijk zou oud-Voorhouter Nico Koelewijn prins carnaval bij De Bokken in Voorhout worden. Het bestuur wilde echter geen Sassenheimer als prins. In 1975 richtte hij daarom carnavalsvereniging De Saksen op in zijn nieuwe woonplaats Sassenheim. Koelewijn regelde een Raad van Elf en een groep dansmariekes en werd zelf Klaas I, de eerste prins carnaval van De Saksen.

Eerbetoon
Ruud Bakker, oprichter van Kleintje Pils, bracht na het optreden midden van de pretband in de feestzaal op zijn knieen een eerbetoon aan Nico Koelewijn. Kleintje Pils begon als vijfkoppige band van 15-jarige jongens die op uitnodiging van Koelewijn vijf dagen lang als hofkapel op de carnavalsfeesten van De Saksen stond te spelen.

Koelewijn was schilder bij keramiekfabriek Velsen in Sassenheim. Hij deed jarenlang al het artistieke werk bij De Saksen zoals de carnavalswagens, borden en de proclamatie van de prins. Ook de dansende oermens met een pilsje in de hand op de grote trom van Kleintje Pils is van Koelewijn.

Feest
Vrijdag werd in sporthal Wasbeek het 44-jarig bestaan gevierd. Carnavalsverenigingen vieren hun jubileum in veelvouden van het gekkengetal 11. De 44e Prins der Saksen Harold en prinses Daniëlle ontvingen 16 verenigingen uit de Bollenstreek en elders uit het land. Naast optredens van de dansgardes werd het publiek vermaakt met optredens van De Feesttoeters, De Straatklinkers, de Flierefluiters, Kleintje Pils en De Zware Jongens.

Onder de bezoekers was ook burgemeester Carla Breuer, die op 4 maart als Trude van Teylingen tijdens de boerenbruiloft in het onecht verbonden wordt met Geert Geesing.

Zaterdagavond vindt het uitverkochte feest Sakspop plaats met optredens van Alex, Frans Duyts, Wolter Kroes en Snollebolkes.

Bekijk en deel het fotoalbum op Facebook.