Net binnen

Eis: 40 maanden cel voor leider overlastgroep Koudenhoorn

WARMOND, 30 november 2019 – Handel in gestolen boten, buitenboordmotoren, wapens en drugs; met een waterscooter keihard afvaren op kinderen in rubberbootjes; belediging van een gemeenteambtenaar en de politie; mishandeling van zijn ex en vernieling van haar telefoon. De lijst van verdenkingen tegen de leider van een jeugdgroep die in 2018 voor veel overlast zorgde op en rond recreatie-eiland Koudenhoorn bij Warmond is lang en gevarieerd. De officier van justitie eiste deze week voor zestien strafbare feiten 40 maanden cel tegen de 25-jarige Leiderdorper. Foto’s Esther Moonen.

De Leiderdorper kwam in beeld als de vermoedelijke leider van een jeugdgroep die in 2018 voor veel overlast zorgde op en rond recreatie-eiland Koudenhoorn bij Warmond. Vanaf hun boten op de Kager Plassen pleegde de jeugdgroep een reeks strafbare feiten en veroorzaakte daarmee veel onrust onder recreanten en omwonenden.

Hij maakte een ambtenaar van de gemeente Teylingen uit voor ‘kankerhoer’ en de politie onder meer voor ‘vieze kinderlokkers’.

Het onderzoek naar de Leiderdorper leidde tot een lange rij verdenkingen die zich niet beperkte tot Warmond. Hij werd in oktober vorig jaar aangehouden maar ook in januari 2019 weer uit voorarrest geschorst. Bij die gelegenheid beloofde hij de rechter beterschap. Toch was hij in no time weer op het criminele pad, zo stelt het OM aan de hand van het politieonderzoek.

Machinepistool
Elf dagen na zijn voorlopige vrijlating was er namelijk druk Whatsapp-verkeer tussen de Leiderdorper en een andere man omdat de verdachte geïnteresseerd was in vuurwapens en munitie die de ander aanbood. Daarbij werden ook foto’s van de handelswaar gedeeld, waaronder een automatisch machinepistool en een geluidsdemper.

En weer enkele maanden later mishandelde hij zijn ex-vriendin en vernielde hij haar mobieltje. Zij was zo verstandig daar aangifte van te doen. Sindsdien zit de verdachte weer in voorarrest. Vandaag was de inhoudelijke behandeling van zijn zaak voor de rechter.

Waterscooter
Het gaat daarbij onder meer om de handel in drie gestolen en een ‘omgekatte’ boot en één buitenboordmotor. Ook zou hij in augustus 2018 bij Katwijk met zijn waterscooter zijn ingevaren op twee rubberbootjes met kinderen om daar uiteindelijk rakelings langs te varen. Verder is op de gestolen boot waarop hij verbleef, speed en XTC gevonden en in de kofferbak van zijn auto nog meer speed.

In zijn tijdelijke woning in Langeraar vond de politie een omgebouwd, scherpschietend alarmpistool met bijbehorende munitie. Op basis van Whatsapp-gesprekken verdenkt het OM hem er ook van dat hij gehandeld heeft in hasj, wiet, speed en XTC.

Afstraffen
De Leiderdorper lijkt telkens weer voor het slechte pad te kiezen. Mogelijk liggen daar psychische problemen aan ten grondslag. Complicerend daarbij is dat verdachte in het verleden zonder resultaat is behandeld en nu aan geen enkele behandeling wil meewerken. Dat laat aan de officier van justitie geen andere mogelijkheid open dan maximaal afstraffen. Zij eiste 40 maanden cel. De uitspraak is over twee weken.

Aanslag
Het Openbaar Ministerie meldt niets over de betrokkenheid van de verdachte bij de aanslag op een woonboot in de gemeentehaven. De bewoner werd bedreigd door de groep jongeren die Koudenhoorn en omgeving onveilig maakte.

Gemeente
De gemeente Teylingen stelde naar aanleiding van de overlast een samenscholingsverbod rondom Koudenhoorn in en schakelde particuliere beveiligers in. De Algemene Plaatselijke Verordening werd aangevuld met het verbod op overnachten (dan wel voor anker liggen) in voer- en vaartuigen en hinderlijk drankgebruik op openbare plaatsen en openbaar water. Dit verbod is bedoeld om te kunnen handhaven als er misbruik gemaakt wordt van de mogelijkheid tot overnachten (dan wel voor anker liggen).