Geen vuurwerkverbod, maar wel steun voor omdraaien vuurwerkvrije zones

TEYLINGEN, 23 juni 2020 – Alhoewel een meerderheid van de inwoners van Teylingen voor een vuurwerkverbod is, wil de politiek er nog niet aan. Dat bleek maandagavond tijdens de vergadering van de commisse DEB. Verschillende partijen kwamen wel met het voorstel om het systeem van de vuurwerkvrije zones om te draaien. Juist de mensen die wel vuurwerk af willen steken moeten dan driekwart van de buurt achter zich zien te krijgen.

Partijen als het CDA, de PvdA en de fractie Piket zien een vuurwerkvrij Teylingen als een kwestie van tijd. Volgens D66 is die tijd vooral nodig om draagvlak bij de tegenstanders van een verbod te creëren. GroenLinks wil met het instellen van een vuurwerkvrije gemeente juist recht doen aan wat de inwoners van Teylingen volgens recente onderzoeken willen. En dat is volgens die partij belangrijk om het vertrouwen van de burgers te behouden.

Uit de onderzoeken waarin een meerderheid van de Teylingers zich uitsprak voor een vuurwerkvrije gemeente, bleek ook grote tevredenheid over de vuurwerkvrije zones die Teylingen al een aantal jaren kent. Bewoners van een buurt of straat kunnen een vuurwerkvrije zone aanvragen, wanneer driekwart van de bewoners het daarmee eens is. Maar GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en de fractie Piket willen dit omdraaien. Juist de voorstanders van vuurwerk zouden de deuren langs moeten om handtekeningen op te halen.

Interessant
Burgemeester Carla Breuer vond het een “interessante gedachte” maar ziet het dit jaar nog niet gebeuren. In de parktijk betekent het voorstel dat Teylingen wel een vuurwerkvrije gemeente wordt, maar dat buurten daar, bij voldoende steun, een uitzonderering op kunnen aanvragen. Daarvoor moet de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) worden aangepast en moet er een grote voorlichtingscampagne worden opgetuigd. Dit jaar komt het in Teylingen dus nog niet verder dan het verfijnen van het huidige beleid, zo werd duidelijk uit de woorden van de burgemeester.

Advertentie