Net binnen

Geld ondernemersfonds terug naar gemeente

TEYLINGEN, 13 maart 2019 – Het Ondernemersfonds Teylingen heeft besloten zichzelf op te heffen en stort de resterende subsidie terug naar de gemeente. Wethouder Bas Brekelmans wil de 200.000 euro inzetten voor de economische positie van ondernemend Teylingen.

“Het teruggestorte bedrag valt terug naar de algemene middelen. Maar omdat dit geld bedoeld was voor gezamenlijke plannen door ondernemers, voelen wij als college een morele plicht om te kijken of wij als gemeente dit bedrag in kunnen zetten voor de economische positie van ondernemend Teylingen”, aldus Brekelmans. De wethouder wil een inloopsessie organiseren voor alle ondernemers uit Teylingen, de TOV, VOT, Citymanagement en Warmond aan de Kaag.

Op basis van de opgehaalde ideeƫn zal Brekelmans een raadsvoorstel voorbereiden over hoe het terugontvangen bedrag kan worden ingezet voor de verbetering van ondernemersklimaat, de samenwerking tussen ondernemers en/of projecten die bijdragen aan de economische positie van Teylingen.

Proefperiode
De evaluatie van de proefperiode van twee jaar pakte in november 2017 niet goed uit. Voor- en tegenstanders van het Ondernemersfonds Teylingen (OFT) stonden ondanks mediation nog recht tegenover elkaar. De inkomstenbron voor het fonds, een WOZ verhoging voor niet-woningen, werd dichtgedraaid. Het ondernemersfonds had nog circa 300.000 euro op de bank staan waarvan tot het moment van opheffen dus nog 100.000 euro is uitgekeerd. In oktober 2018 werden onder andere projecten goedgekeurd voor hanging baskets in de drie dorpskernen, kerstverlichting in Voorhout, Citymanagement Teylingen, Warmond Promotie, Sail Warmond en Sportpromotie Teylingen.

Het bestuur van het ondernemersfonds stopt omdat er onvoldoende beroep gedaan wordt op de haar ter beschikking gestelde middelen, voor bestedingsdoelen die overeenkomen met haar oorspronkelijke doelstellingen.

VOT
De tegenstanders van het ondernemersfonds, verenigd in de Vrije Ondernemers Teylingen (VOT), zeggen dat bij beĆ«indiging van de proefperiode van het ondernemersfonds in 2017 het geld al terug naar de gemeente gestort had moeten worden. “De doelstellingen die werden gefinancierd hebben volgens de VOT niets bijgedragen aan de economische verbetering van Teylingen. Uiteindelijk is nu gebleken dat het bestuur van het OFT niet het bredere belang heeft gediend van ondernemend Teylingen, maar slechts ten gunste van een klein clubje”, aldus Cees Bos (VOT).

Zie ook:

College wilde schikking in beroep tegen Ondernemersfonds geheim houden

Teylingen stopt met Ondernemersfonds na twee jaar ruzie tussen ondernemers