Gemeenteraad gunt Ten Boden budget voor afvalplan

TEYLINGEN, 19 december 2019 – Het afvalplan van wethouder Rob ten Boden is donderdag goedgekeurd in de gemeenteraad. Vanaf 2021 worden huishoudens die minder vaak restafval langs de weg zetten beloond. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft moeite met 0,5 miljoen euro voor GFT verzamelcontainers bij hoogbouw. Na twee schorsingen gunde de gemeenteraad Ten Boden het volledige budget op voorwaarde dat de gemeenteraad volgend jaar nog aan de noodrem kan trekken. Foto’s Edwin van der Wijngaard.

CDA, VVD en D66 vinden 524.600 euro voor GFT verzamelcontainers bij hoogbouw te duur. “Uit een verkenning van pilots en praktijk blijkt dat nog geen volmaakte methode is gevonden voor inzameling van GFT voor de hoogbouw maar wel dat maatwerk noodzakelijk is vanwege de verschillende typen bebouwing”, zeggen de partijen in het amendement. Daarom moet het college in het eerste kwartaal onderzoek doen naar een goedkopere oplossing die tegemoet komt aan de wensen van huishoudens in de hoogbouw.

Schorsing voor collegeoverleg.

College
Toen bleek dat er een meerderheid zou komen voor het amendement om uit het budget 0,5 miljoen voor GFT verzamelcontainers bij hoogbouw te schrappen, vroeg het college een schorsing aan. Ten Boden kwam na de schorsing met twee opties.

De eerste mogelijkheid was om het volledige krediet van 950.000 euro toe te kennen. Het college zoekt uit of er goedkopere opties zijn om GFT in te zamelen bij hoogbouw maar houdt de mogelijkheid om 0,5 miljoen uit te geven als dat niet lukt. De gemeenteraad kan in april 2020 aan de noodrem trekken voordat de aanbesteding van de verzamelcontainers plaatsvindt.

Het tweede alternatief was de ‘toverketel’ waarbij het budget voor GFT in de hoogbouw niet wordt toegekend. Als in april volgend jaar blijkt dat de dure GFT verzamelcontainers toch nodig zijn, moet in onder hoge druk met veel inzet van ambtenaren en een extra raadsvergadering het budget worden goedgekeurd.

Ten Boden kijkt toe terwijl overleg tussen de fractievoorzitters plaatsvindt.

Gemeenteraad
De gemeenteraad vroeg ook om een schorsing om te overleggen over de opties. Ondanks kritiek over de gaten in de uitwerking van het afvalbeleid gunde de gemeenteraad het volledige budget voor het laatste project van Ten Boden voor zijn afscheid als wethouder.

Het CDA stemde als enige partij tegen het implementatieplan afvalbeleid. De partij ziet nog te veel problemen in het voorstel. “We hebben geen vertrouwen kunnen ontlenen aan het optreden van het college”, zegt Peter Scholten (CDA).

Zie ook: Beloning voor betere afvalscheiding en minder restafval