GGD Hollands Midden: Besmette persoon moet zelf contacten informeren

TEYLINGEN, 21 september 2020 – Het aantal positieve besmettingen loopt hard op. Het lukt de GGD Hollands Midden niet meer om alle contacten van positief geteste personen na te bellen tijdens bron- en contactonderzoek. Alleen als deze werkwijze een risico oplevert met het oog op het indammen van het coronavirus, dan komt bron- en contactonderzoeker in actie.

Corona verspreidt zich volgens de GGD sneller dan verwacht. Meer besmette mensen betekent ook meer bron- en contactonderzoek. Om ervoor te zorgen dat mensen die mogelijk met corona in contact zijn geweest geïnformeerd worden en maatregelen kunnen nemen, is de GGD Hollands Midden overgeschakeld naar risicogestuurd bron- en contactonderzoek.

“We vragen de mensen bij wie we inschatten dat dat kan, om zelf hun contacten te informeren. Om hen daarbij te helpen, geven we hen een informatiepakket. Schatten we in dat deze werkwijze een risico oplevert met het oog op het indammen van het coronavirus, dan benadert de bron- en contactonderzoeker deze contacten”, aldus de GGD Hollands Midden. Een risico kan zijn: de besmette persoon is een medewerker of bewoner van een zorginstelling of kinderdagverblijf.

De belangrijkste aanpassing in het bron- en contactonderzoek is dat de GGD meer verantwoordelijkheid en medewerking vraagt van de besmette persoon. Zo spelen we tijd en capaciteit vrij om per dag meer besmette personen te kunnen bereiken en zicht te kunnen houden op clusters.

Advertentie