GroenLinks wil vuurwerkverbod in Teylingen

TEYLINGEN, 17 januari 2019 – GroenLinks wil in Teylingen een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen. De partij wil een verbod op vuurwerk vanwege de overlast voor milieu, mens en dier. Het kabinet moet nog wel de mogelijkheid bieden voor gemeenten om het afsteken van vuurwerk te verbieden.

GroenLinks volgt met haar motie de onderzoeksraad voor de veiligheid (OVV). De OVV vindt dat vuurwerk dat veel letsel veroorzaakt verboden moet worden. Het gaat daarbij om vuurpijlen en knalvuurwerk. “Volgens een schatting van de branchevereniging betreft de verkoop van deze artikelen minder dan 20% van de totale omzet van consumentenvuurwerk in Nederland. Een groot deel van het siervuurwerk zoals de zogenoemde ‘combiboxen’ en fonteinen blijft beschikbaar”, aldus de OVV.

De partij wil tijdens de jaarwisseling in de drie dorpen een vuurwerkshow organiseren. Deze vuurwerkshows kunnen betaald worden uit de besparing op het herstel van schade als gevolg van vuurwerk.

GroenLinks vraagt het college ook om in Den Haag aan te dringen op een landelijk verbod op het particulier afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen.