Bijna de helft van Teylingers (45%) heeft keuzes orgaandonatie ingevuld

TEYLINGEN, 1 juli 2020 – Vanaf vandaag gaat de nieuwe donorwet in. Van alle Teylingers ouder dan 18 jaar heeft 45% een al een keuze voor of tegen orgaandonatie ingevuld. Hiervan geeft 60% aan donor te willen worden en 28% geeft geen toestemming voor orgaandonatie. Een kleine groep (13%) laat deze keuze over aan familie of een andere bekende.

Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft zijn keuze al ingevuld. Vanwege de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze in te vullen. Vanaf begin september stuurt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar iedereen in Nederland vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld.

Brieven Donorregister
Volwassenen die nog een keuze moeten invullen in het Donorregister, ontvangen een brief met de vraag dit alsnog te toen. Het gaat om bijna 7 miljoen brieven. Daarom gebeurt dit stap voor stap. Inwoners van Zuid-Holland ontvangen in oktober en november de brief. Wie zes weken na ontvangst van de eerste brief niets invult, krijgt een tweede brief. Wie ook dan binnen zes weken geen actie onderneemt, komt met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister te staan en ontvangt hier een brief over. Je kunt je keuze altijd veranderen.

‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de nabestaanden.

Ga voor meer informatie naar donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt. Je kunt kiezen voor uitleg in het Nederlands, Turks of Arabisch.