Hellingbanen station Voorhout verplaatsen voor een veiligere spoorwegovergang

VOORHOUT, 4 juni 2020 – Teylingen wil de spoorwegovergang Herenstraat veiliger te maken. De hellingbanen naar het perron, die nu vlak naast de overgang uitkomen, worden verplaatst. Verder onderzoekt de gemeente de verplaatsing van de voetganger oversteekplaatsen, het instellen van eenrichtingsverkeer op de Churchilllaan en aanpassing van de voorrangssituatie kruispunt Beukenrode-Herenstraat. De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met een krediet van 500.000 euro voor de maatregelen. Foto: Ongeluk op de spoorwegovergang Herenstraat in 2017.

De problemen op en rond de spoorwegovergang Herenstraat zijn:

  • De ontruiming van de overweg, bijvoorbeeld bij het optreden van congestie door de drukte op piekuren doordeweeks en de zaterdag.
  • De veiligheid van de overweg komt ook in het geding door de onoverzichtelijke verkeerssituatie met het verkeer in de richting en komend vanaf de Churchilllaan.
  • De dichtligtijden van de spoorbomen veroorzaken risicogedrag. Bij lange dichtligtijden gaan weggebruikers meer risico nemen om een sluitende overweg alsnog te passeren of onder/tussen de bomen door te rijden/lopen.

De fractie Piket en GroenLinks dienden een amendement in om een hekwek te plaatsen tussen de rijbaan en het fiets- en voetpad aan de westkant van de Herenstraat. Hiermee moet voorkomen worden dat kwetsbare verkeersdeelnemers de weg van en naar het station kunnen oversteken. In dit voorstel hoeven de hellingbanen niet te worden verplaatst. Het amendement had maar 3 voorstanders in de gemeenteraad (GroenLinks, Piket en PvdA) waardoor het werd verworpen.

Op basis van de onderzoeksresultaten overweegt de gemeente de volgende aanvullende maatregelen in een aanvullend voorstel aan de gemeenteraad:

  • instellen eenrichtingsverkeer Churchilllaan in de richting Herenstraat
  • opnieuw inrichten van het kruispunt Churchilllaan-Herenstraat
  • aanpassing voorrangssituatie kruispunt Beukenrode-Herenstraat
  • het verleggen van bushalte richting rotonde van Beierenweg
  • het verleggen van een gedeelte van de Jacoba van Beierenweg

Het voorstel van het college werd gesteund door alle partijen behalve Piket en PvdA.