HKV ontvangt penning met Voorhouts gemeentewapen

VOORHOUT, 5 december 2018 – De Historische Kring Voorhout (HKV) heeft op 4 december de penning met het gemeentewapen uit de Voorhoutse ambtsketen langdurig in bruikleen gekregen van de gemeente Teylingen. Burgemeester Carla Breuer overhandigde de penning aan HKV-voorzitter Cok van Steijn. Foto’s Mariska de Graaff.

Op 15 september 1980 gaf De Broeder Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten een nieuwe ambtsketen aan burgemeester Thieu van de Wouw. Het cadeau werd overhandigd bij de opening van Broederhuis Nieuw Schoonoord (BNS). De broeders haddden een goede band met de gemeenschap en de gemeentelijke organisatie en wilden hun gevoel van waardering en respect overbrengen.

De burgemeester draagt de ambtsketen bij het verrichten van een officiƫle handeling. Voorbeelden daarvan zijn het voorzitten van de gemeenteraad of (met het Rijkswapen) bij het uitreiken van een Koninklijke Onderscheiding. De ambtsketen als symbool is in 1853 ingevoerd op voordracht van minister Thorbecke met doel te zorgen dat de burgemeester herkenbaar is.

Bij de fusie van Sassenheim, Voorhout en Warmond op 1 januari 2006 zijn de drie gemeente wapens aan de ambtsketen van Voorhout bevestigd. In 2010 zijn deze vervangen door het wapen van de gemeente Teylingen.