Inbreker die geweld tegen café-eigenaar gebruikte moet half jaar de cel in

Politie

VOORHOUT, 16 juli 2019 – De 34-jarige man die een kluis meenam bij een inbraak in een café-restaurant in Voorhout is veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 voorwaardelijk. De man gebruikte op 19 november 2018 ook geweld tegen de eigenaar van het café toen die polshoogte kwam nemen.

De inbreker ging niet al te slim te werk. Bij de voordeur van het café liet hij zijn telefoon met in het hoesje zijn rijbewijs vallen.

Op 20 maart 2019 werd de 34-jarige man door de politie aangehouden met 10 bruine bolletjes met 2 gram heroïne en 9 witte bolletjes met 1,2 gram cocaïne. De man had ook een ploertendoder bij zich.

Inbraak
In de nacht van 18 op 19 november 2018 om 3:36 uur was er een melding van een inbraak in het café. De eigenaar is naar aanleiding van deze melding op de fiets naar het restaurant gegaan.  Onderweg kwam hij een man op een scooter tegen. Vanwege de melding en het late tijdstip is hij achter deze scooter aangereden. De bestuurder was gestopt en aangever zag zijn afstortkluis op de voetenplank van de scooter staan.

De eigenaar is naar de bestuurder gelopen, waarna een worsteling tussen hem en de bestuurder ontstond. De bestuurder draaide zich om en gaf aangever een duw waardoor aangever achterover tussen de struiken viel. Nadat aangever was opgestaan en weer richting de bestuurder wilde lopen, zag hij dat deze intussen bij zijn fiets was gaan staan. De bestuurder tilde de fiets van de grond en gooide deze tegen het lichaam van eigenaar. Door de kracht waarmee de fiets werd gegooid viel aangever weer op de grond. De bestuurder reed vervolgens weg op zijn scooter. Daarna zag aangever de kluis en twee sleutelbossen op het fietspad liggen.

Toen hij samen met de politie bij het restaurant aankwam zag hij dat de voordeur met geweld was opengebroken omdat de houten deurpost ontzet en kapot was. De kelderdeur was ook met geweld opengebroken.

Verdediging
De verdachte zegt zelf dat zijn telefoon en andere spullen waren gestolen uit zijn auto en door de ‘echte’ dief op de plaats delict zijn achtergelaten.

De rechtbank is van oordeel dat het niet anders kan zijn dan dat het verdachte is geweest die zijn telefoon bij de deur van het restaurant is verloren, en vervolgens ook nog zijn sleutels bij de worsteling met café eigenaar.

Naast een gevangenisstraf krijgt de dader ook een meldplicht, een ambulante behandelverplichting en een verplichting om mee te werken aan schuldhulpverlening.