BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
‘Ruimte voor honden in Teylingen’ Afdrukken E-mail
TEYLINGEN, 21 december 2007 – Het Platform Hondenvrienden Teylingen heeft donderdagavond 20 december een notitie overhandigd aan de gemeenteraad van Teylingen. Wethouder Bert Homan heeft in een reactie gezegd in 2008 met de hondenvrienden te willen praten. In de notitie ‘Ruimte voor honden in Teylingen’ pleiten de hondenliefhebbers voor het behoud van de losloopgebieden in Sassenheim, Voorhout en Warmond. “Loslopen is essentieel voor het welzijn van een hond”, stelt hondenvriend en dierenarts Annemieke van Luijk-Grevelink uit Sassenheim.  

“Een gezond evenwicht tussen aangelijnd en loslopen is belangrijk voor een hond”, vult de Voorhoutse hondengedragstherapeut Corine van Duijn aan. “Door het loslopen kan de relatie van de eigenaar met de hond worden versterkt. Loslaten biedt namelijk de ruimte om te spelen en gewenst gedrag aan te leren. Veel probleemgedrag wordt juist veroorzaakt door verveling.”

Voor de verbetering van het huidige hondenbeleid heeft het platform uitgangspunten op papier gezet. Zo is een eigenaar of begeleider verantwoordelijk voor de hond en zijn gedrag. Verder dient hondenpoep altijd te worden opgeruimd. De hondenvrienden scharen zich achter de al bestaande aanlijnplicht binnen de bebouwde kom, met uitzondering van de losloopgebieden. Buiten de bebouwde kom willen ze geen aanlijnplicht, tenzij dat op bepaalde plekken beter of veiliger is, zoals bij speelterreinen of drukke wegen.

”Verder willen we alle losloopgebieden behouden, hoe klein sommige ook zijn. Juist omdat vrije ruimte schaars is, pleiten we ervoor dat de gemeente maatwerk levert in haar beleid en openstaat voor een actieve betrokkenheid van inwoners bij de inrichting van hun omgeving”, zegt Van Luijk-Grevelink.

Bij het platform zijn niet alleen hondendeskundigen betrokken, maar ook mensen die de afgelopen jaren als burger betrokken zijn geweest bij het hondenbeleid in Sassenheim, Voorhout of Warmond. Het platform is in november ontstaan na signalen dat de gemeente het huidige beleid in 2008 grondig wil hervormen. Daarbij heeft wethouder Bert Homan in de media aangegeven dat de losloopgebieden ter discussie staan.

“Dat baart ons zorgen, vooral omdat we geen idee hebben welke overwegingen daarbij een rol spelen. Voor zover wij weten, functioneren de losloopgebieden prima. De klachten die we binnenkrijgen, gaan over het niet opruimen van hondenpoep”, zegt Loes Stevens uit Warmond.

De hondenvrienden vinden dat elk uitwerpsel moet worden opgeruimd. “Dat is een verbetering ten opzichte van het huidige beleid”, meent Stevens. “In Sassenheim en Voorhout zijn namelijk nog plekken waar mensen géén hondenpoep hoeven op te ruimen. Dat vinden wij onzin en ook niet handig, want zo wordt opruimen ook geen gewoonte.”

Deze notitie is niet compleet, schrijven de hondenvrienden in hun stuk. “We willen graag in een vroeg stadium onze ideeën en ervaringen delen. Zo verwachten we informatieuitwisseling tot stand te brengen met zowel onze eigen achterban als onze critici en met zowel de wethouder als de politieke partijen. Onze inzet is een verbetering van het hondenbeleid zonder vreemde maatregelen als het opheffen van de losloopgebieden”, verklaart dierenarts Joanne Kaemingk uit Voorhout.

In de visie van het platform hebben mensen met een hond recht op een plek in deze samenleving, net als ieder ander. “Wij beseffen heel goed dat we onderdeel zijn van een gemeenschap, waarin niet iedereen even enthousiast is over honden en hun baasjes. Daarom vinden we het belangrijk om te praten met andere belanghebbenden. Zo zijn we in het Voorhoutse Sport- en Recreatiepark Elsgeest gaan praten met bijvoorbeeld sporters en tuinders. Ook hebben we contact gezocht met allerlei betrokkenen bij het Warmondse eiland Koudenhoorn. Gelukkig vinden we steun voor onze ideeën”, zegt Kaemingk.

De achterban van de hondenvrienden groeit gestaag. Sinds de roep om steunbetuigingen, ongeveer een maand geleden, hadden ruim 450 mensen zich op 19 december gemeld als sympathisant. “We merken dat dit speelt onder de inwoners van Teylingen en proberen deze groep een stem te geven richting de politiek. Daarom blijven we iedereen oproepen ons te mailen via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Dan plaatsen we hun naam en woonplaats op onze website”, aldus Stevens.
 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

ENQUÊTE

Voorhoutse Herenstraat autovrij van de Kerkweg tot aan parkeergarage Plus?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs