BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Teylingen wil meer waterrecreatie Afdrukken E-mail
ImageTEYLINGEN, 9 juni 2008 - Dat Teylingen zich graag wil profileren met recreatie op en rond het water is al langer bekend. Wat de gemeente nu precies wil en op welke plekken lichtte wethouder Homan afgelopen zaterdag toe tijdens een vaartocht door de omgeving. Zo wil de gemeente meer ligplaatsen realiseren op het eiland Koudenhoorn. Ook is er is een plan voor een kleine historische haven en werf op de punt van de Zwanburgerpolder tegenover park Groot Leerust. (Foto's: Bart Kool en Brenda Filippo) 

Koudenhoorn
Image
Teylingen wil graag meer waterrecreanten naar Warmond lokken. Daarom wil de gemeente het aantal ligplaatsen voor boten op Koudenhoorn (zie foto) uitbreiden. "We willen daar meer passantenplekken realiseren door drijvende steigers haaks op de huidige steigers te plaatsen", zei Homan. Het gaat om drie plekken: de aanlegsteiger naast de toegangsbrug tot Koudenhoorn en de aanlegsteigers die aan weerszijden van het zandstrand liggen. Daarnaast wordt het zandstrand vergroot en zou de gemeente graag zien dat er een restaurant komt in de buurt van de kop van Koudenhoorn bij het Zomergat.

Brug
Verder speelt Homan met de gedachte om de brug naar Koudenhoorn te vervangen door een volautomatisch pontje. Hij wil de haalbaarheid laten onderzoeken door de TU Delft. De brug moet dit jaar worden vervangen, omdat hij een constructiefout bevat waardoor hij zou kunnen bezwijken onder de last van tegelijk bewegende groepen mensen. “Het voordeel van een pontje is dat de vaarroute dan vrijkomt voor grotere boten die nu niet onder de brug door kunnen. De vervanging van de brug kost een paar ton. Een beweegbare brug kost ongeveer het dubbele. Een pontje is bovendien een leuke toeristische attractie”, stelde de wethouder. Gebruikers zouden iets moeten betalen, maar dat geldt niet voor vaste bezoekers van het eiland, zoals de mensen die er een moestuin hebben of er hun hond uitlaten.

Homan gaf zaterdag toe dat "dit soort plannen staat of valt met het creëren van parkeerplaatsen in het dorp Warmond". Volgens hem wordt er binnen de muren van het gemeentehuis flink "gebroed", maar hij wilde niets zeggen over de ideeën.

Historische werf

Image
Een andere toeristische attractie zou de komst van een historisch werfje aan de rand van de Zwanburgerpolder (zie foto) kunnen zijn. Volgens Homan is er een groep Warmonders die hun schouders willen zetten onder zo'n werfje. “Het leuke is dat er vroeger ook een werf was op die plek. Het is de bedoeling dat er een sloep gebouwd gaat worden.” De wethouder wil dat combineren met een haventje met vaste ligplaatsen voor 2 à 3 historische schepen, die worden verhuurd voor tochten. “Er is vanuit die hoek belangstelling voor Warmond als locatie.”

Polders
Image
De gemeente heeft allerlei plannen om de polders toegankelijker te maken voor recreanten. Zo is er de gedachte om de Zwanburgerroute uit te breiden met een wandelroute naar de Klaas Hennepoelpolder en een natuurpad aan leggen in de Lokerpolder. Daarbij zei Homan rekening te willen houden met de natuur. "In het vogelbroedseizoen moet je de polders niet openstellen."

Uitkijkpunt Kagerplassen
Image
De gemeente wil aan het water achter de oude vuilnisbelt van Sassenheim een 'uitkijkpunt' (zie foto) over de Kagerplassen maken. Het gebied moet via de Menneweg toegankelijk worden voor wandelaars en fietsers. “Het is een van de weinige plekken in Teylingen waar je zo dicht bij het water kunt komen”, zei Homan. Het is de bedoeling dat er picknicktafels langs de dijk komen te staan. De oude vuilnisbelt is al jaren afgedekt en wordt scherp gecontroleerd, aldus Homan. Er is bos op aan gepland. “We willen dat bos wat toegankelijker maken en er natuurpaden doorheen leggen.”

Digitale informatieborden
Om bezoekers optimaal te informeren, wil de gemeente gebruik gaan maken van digitale informatieborden die langs de entrees van de drie dorpen komen te staan. Hierop moet telkens de laatste actuele informatie te zien zijn. Het systeem wordt centraal aangestuurd, maar elk bord kan 'eigen' plaatselijke informatie vermelden. "We zijn nu bezig om te kijken waar die borden het beste kunnen komen te staan", meldde Homan.

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs