BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Overeenstemming kunstcafé en gemeente Afdrukken E-mail

ImageWARMOND, 16 juni 2008 - Het kunstcafé De Galerie in de Dorpsstraat in Warmond blijft behouden. Na een lange onzekere periode hebben de gemeente Teylingen en uitbater Klaassen-Bos overeenstemming bereikt. Maandagmiddag ondertekenen beide partijen een huurcontract in het kunstcafé. (Archieffoto Brenda Filippo: Cor en Janneke Klaasen-Bos in het kunstcafé)


De problemen begonnen na het overlijden van de heer Pruijsen in 2005. Pruijsen huurde het pand aan de Dorpsstraat 40 van de toenmalige gemeente Warmond om daar een galerie annex café te exploiteren. Het horecagedeelte had hij onderverhuurd aan Klaasen-Bos. Na het overlijden van Pruijsen wilde zijn erven van het huurcontract met de gemeente af, maar ze konden het pand niet leeg opleveren omdat Klaassen-Bos zijn onderhuur niet op wilde geven. Sindsdien houdt Klaassen-Bos zowel het galerie- als horecagedeelte draaiende.

Ontruimen
Na jaren van onderhandelen kondigde de gemeente in april aan het pand te gaan ontruimen. Er was volgens verantwoordelijk wethouder Homan langdurig onderhandeld met Klaassen-Bos over het gebruik van het pand Dorpsstraat 40. Inzet van de gemeente bij onderhandelingen was om de onderhuurder als horecaondernemer voor Warmond te behouden. Diverse mogelijkheden zijn aangeboden, waaronder een nieuwe horecagelegenheid op de huidige gemeentehaven van Warmond. Volgens Klaassen-Bos en zijn juridisch adviseur zaten er echter steeds adders onder het gras in de voorstellen.

Galerie
Nu is er dan toch een huurcontracht getekend waarbij de Dorpsstraat 40 volledig een horecaruimte wordt. Toch blijft het pand volgens Klaassen-Bos ook gewoon als galerie in gebruik. Formeel mag er volgens de gemeente geen verkoop, van bijvoorbeeld schilderijen, plaatsvinden in een horecazaak. Dit omdat potentiële klanten eerst dronken gevoerd kunnen worden. Volgens de uitbater van het Kunstcafe is hier echter wel een mouw aan te passen. Ik stel de kunstwerken alleen ten toon. Het kopen doen de bezoekers gewoon rechtstreeks bij de kunstenaar.

Brief
Het bleef tot maandagmiddag onduidelijk of de overeenstemming met de gemeente ook echt bezegeld zou worden met een huurcontract. De gemeente moest daarvoor eerst bevestigen dat het huurcontract met de erven Pruijsen daadwerkelijk is beëindigd. En die brief werd maandagmiddag pas bij het tekenen van het contract overhandigd. “Ik geloofde er eigenlijk al niet meer in”, aldus Klaassen-Bos.

Strijd
De uitbater van het kunstcafé kijkt met gemengde gevoelens naar het nu bereikte akkoord. “Ik ben blij dat we nu gewoon gelegaliseerd zijn, maar het doet wel zeer dat hier drie jaar strijd voor nodig is geweest. Ik moet wel toegeven dat wethouder Homan de eerste van alle verschillende gemeentebestuurders is geweest die zei dat ik hier gewoon kon blijven en die ook niet de discussie aanging of ik hier wel hoogwaardige kunst heb hangen.” Wat nog wel moet gebeuren is het vaststellen van de definnitieve huurprijs. Daar gaat nog een taxatie voor plaatsvinden. Maar Klaassen-Bos en de gemeente hebben al een boven- en ondergrens afgesproken.

Zie ook:

Handtekeningen voor behoud kunstcafé

"Kunstcafé en gemeente moeten om de tafel"

Strijdlust en verdriet in het Kunstcafé

Gemeente wil kunstcafé ontruimen

 

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

ENQUÊTE

Voorhoutse Herenstraat autovrij van de Kerkweg tot aan parkeergarage Plus?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs