BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Platform blij met behoud losloopgebieden Afdrukken E-mail
TEYLINGEN, 22 november 2008 –  Ook in het nieuwe concept-hondenbeleid van de gemeente Teylingen mogen honden op zogenoemde losloopplaatsen vrij rondlopen. "We zijn heel blij met het behoud van losloopgebieden in Sassenheim, Voorhout en Warmond", zegt de Sassenheimse dierenarts Annemieke van Luijk-Grevelink namens het Platform Hondenvrienden Teylingen. Het platform zet zich in voor het behoud van losloopgebieden en een verbetering van het hondenbeleid.

In oktober vorig jaar kondigde wethouder Homan een herziening van het hondenbeleid aan. In de media gaf hij aan een algehele aanlijnplicht voor honden en opheffing van de losloopgebieden te overwegen. In reactie daarop werd het Platform Hondenvrienden Teylingen opgericht. 

In december boden de hondenvrienden de gemeenteraad een notitie aan met uitgangspunten voor het nieuwe hondenbeleid. Zo is een eigenaar of begeleider verantwoordelijk voor de hond en zijn gedrag. Verder dient hondenpoep altijd te worden opgeruimd. Bij de voorbereiding van het nieuwe beleid heeft wethouder Homan de hondenvrienden uitgenodigd om te praten over de uitgangspunten en zijn de losloopgebieden bezocht.

Steunbetuigingen
Inmiddels hebben ruim duizend mensen zich achter het platform geschaard. "We willen iedereen bedanken voor alle steun. Zonder alle steunbetuigingen en hulp waren we niet zo ver gekomen", stelt Loes Stevens uit Warmond. De groep sympathisanten bestaat niet alleen uit hondeneigenaren en –liefhebbers. "Vanaf het begin hebben zich ook mensen aangemeld, die zeggen zich te storen aan niet-opgeruimde hondenpoep. Ze vinden het positief dat hierover een duidelijk standpunt wordt ingenomen door een groep hondeneigenaren."

Niet elke eigenaar ruimt hondenpoep op, vult Van Luijk-Grevelink aan. "De meeste mensen vinden het heel normaal, maar er is nog een kleine uitzondering. Maar het hoort wel bij verantwoord hondenbezit, net zoals het opvoeden van je hond. Bovendien wil ik er als dierenarts op wijzen dat niet-opgeruimde poep ook een bron van besmetting kan zijn tussen honden onderling."

Losloopplaatsen
In het concept-hondenbeleid zijn vijftien plekken aangewezen waar honden mogen loslopen. Het merendeel is al in gebruik als losloopgebied. Voorhout telt acht losloopplaatsen. Er zijn twee kleine plekken bijgekomen. "Bij de Chopinlaan heeft lange tijd een gemeentebordje met de tekst 'losloopgebied' gestaan, maar die bleek toch niet officieel aangewezen. Aan de Schoutenlaan is er een klein stukje grasveld bijgekomen", vertelt platformlid Corine van Duijn van hondenschool Op Stap in Voorhout. Als hondengedragstherapeut benadrukt ze het belang van loslopen voor honden. "Een hond loopt sneller dan een mens en moet zich aangelijnd altijd inhouden. Loslopen is essentieel om energie kwijt te raken. Veel probleemgedrag wordt veroorzaakt door verveling."

Sassenheim heeft vijf losloopplekken. Hoewel de IJsbaan - na overleg met de toenmalige gemeente Sassenheim – al lange tijd zo fungeert, is het terrein nu als 'nieuwe' losloopplaats opgenomen in het beleid. Ook heeft de gemeente een stuk grasveld aan de Vijfmeiweg aangewezen. Daarentegen heeft ze het losloopgebiedje aan het parkeerterrein van het Sassenheimse Sportpark de Roodemolen geschrapt. "De gemeente stelt dat het ook als parkeerplaats wordt gebruikt. Volgens ons gebeurt dat alleen in tijden van drukte en een verstandig mens laat zijn hond daar dan niet los wandelen. De rest van de tijd is het er echter rustig. Dus we vinden dit wel jammer'', zegt Stevens.
 
In het Sassenheimse Ter Wegenpark zijn honden straks aangelijnd toegestaan. Van Luijk-Grevelink: "Nu is het nog verboden terrein. We hebben diverse verzoeken binnengekregen om dit park toegankelijk te maken voor honden en de gemeente heeft die gelukkig gehonoreerd.''
 
Voor Warmond geldt dat de huidige situatie op Koudenhoorn van kracht blijft. Het recreatie-eiland heeft een losloopgebied. Daarnaast mogen honden van 1 oktober tot 1 maart loslopen op het hele eiland met uitzondering van het stiltegebied en de strook tussen de moestuinvereniging en De Leede. Verder heeft de gemeente een pad langs het water bij de Ganzenwei aangewezen als stukje waar honden mogen loslopen.
 
Na de inspraakprocedure die loopt tot en met 7 januari 2009, stelt de gemeente het hondenbeleid definitief vast. Ook daarna blijft het hondenplatform bestaan.

Zie ook:
Nieuw hondenbeleid in Teylingen

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

ENQUÊTE

Voorhoutse Herenstraat autovrij van de Kerkweg tot aan parkeergarage Plus?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs