BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Jubileumexpositie in Het Oude Raadhuis Afdrukken E-mail
ImageWARMOND, 13 juni 2012 - De vereniging Het Oude Raadhuis vierde zaterdag het 30-jarig bestaan met de opening van een tentoonstelling van werken van vier Warmondse kunstenaars en werk van etser/schilder Jozef van Raaij die halverwege de vorige eeuw in het dorp aan de Leede woonde en werkte. De expositiezaal, de vestibule en zelfs de tweede zaal konden de meer dan honderd gasten, nauwelijks herbergen. (Foto: Ruud van der Loos)

Voorzitter Ans Bartelink memoreerde, na korte tijd wachten op wethouder Kees van Velzen, diverse feiten uit het verleden van de vereniging en de gelijknamige galerie. Zij kon het niet nalaten, om met de krant in de hand, te refereren aan een recent negatief krantenartikel over Warmond als kunstdorp. Hierin vroeg de wethouder zich af of Warmond wel een kunstdorp is. Voorzitter Bartelink had de wethouder graag om uitleg willen vragen. Helaas liet de wethouder van cultuur verstek gaan. Raadslid Ard van der Steur was wel aanwezig.

Warmelda
Voorzitter André van Noort van het historische genootschap Warmelda hield vervolgens een lezing over etser/schilder Jozef van Raaij. Hierbij werden ook vele oude foto’s getoond. Jean Jozef George Frans van Raaij werd op 16 februari 1898 in Bergen op Zoom geboren. Hij volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij kreeg les van A. Stengelin en O.W.A. Roelofs.

Warmond
Jozef vestigde zich in 1927 met zijn ouders in een huis bij het Witte Bruggetje (nu Beatrixlaan). Zij waren afkomstig uit Den Haag. Warmond was voor Jozef niet onbekend omdat hij er al voor 1927 kwam. In 1938 keerde Jozef terug naar Den Haag. Zijn ouders bleven in Warmond wonen. Hij kwam daarna nog vele malen naar Warmond om zijn ouders te bezoeken. Van Raaij was in het bezit van een etspers die ook gebruikt werd door kunstenaars die destijds rond de kagerplassen werkten. In de Tweede Wereldoorlog viel er een bom op hun huis, waarbij Van Raaij gewond raakte en veel werk verloren ging.

Etsen
Jozef van Raaij schilderde, tekende en etste figuren, portretten, stillevens, interieurs en landschappen. Prachtige etsen, waarin compositie en lichtval de sfeer van vroeger tijden, van de kleine zelfstandigen en boeren indringend weergaven. In zijn werken is veel van Warmond terug te vinden. Zo maakte hij etsen van de smid Joannes Breuninghoff, van de schoenmaker David Blansjaar en van eerder vermeld Witte Bruggetje. Vooral deze etsen (hieronder enkele voorbeelden) zijn zeer geliefd bij kunstliefhebbers, onder wie raadslid en Tweede-Kamerlid Ard van der Steur, die het initiatief nam voor de expositie.

Peuren
De vader van André van Noort vulde het betoog van zijn zoon aan met een levendig verhaal over ‘peuren’. Hij vertelde onder meer uitgebreid hoe je een wormenknoop moest maken om de paling te vangen. Dit naar aanleiding van de prachtige ets van Van Raaij van peurders in hun roeibootjes op de Hoflee.

De bijeenkomst werd afgesloten door Ard van der Steur, die als het ware het verzuim van wethouder Van Velzen goedmaakte door André van Noort, de vrijwilligers van Warmelda en die van Het Oude Raadhuis uitgebreid te complimenteren met hun activiteiten voor het kunstdorp

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs