BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Koninklijke onderscheiding voor Jacques Hoornweg Afdrukken E-mail
ImageVOORHOUT, 8 augustus 2015 - De heer J. Hoornweg (66) uit Voorhout is vrijdag Koninklijk onderscheiden. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn inzet voor de kwaliteitsverbetering van de palliatieve zorg in de regio. Loco-burgemeester Van Velzen reikt de onderscheiding uit tijdens de afscheidsreceptie van de heer Hoornweg als huisarts in Voorhout. De heer Hoornweg is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: Tineke Bos)

In de loop van zijn carrière als huisarts kreeg de heer Hoornweg een bijzondere belangstelling voor de zorg rond de stervende medemens. Hij volgde een speciale kaderopleiding, waardoor hij palliatief consulent werd. De heer Hoornweg realiseerde zich dat palliatieve zorg thuis niet optimaal geregeld kan worden en nam samen met een collega-huisarts uit Lisse het initiatief tot de oprichting van een hospice.

Gedurende een periode van 6 jaar heeft de heer Hoornweg, samen met zijn collega, talloze lezingen gegeven voor gemeenten, serviceclubs en bedrijven, om sympathie en financiële steun voor het initiatief te verwerven. Dit leidde uiteindelijk tot een opbrengst van meer dan 1 miljoen euro, waardoor in 2008 het Hospice Duin- en Bollenstreek geopend kon worden. Sinds die tijd is de heer Hoornweg bijna dagelijks in het hospice te vinden om zijn werkzaamheden als palliatief consulent te verrichten. Daarnaast stond de heer Hoornweg aan de wieg van de oprichting van het Hospice Wassenaar, waar hij ook bijna wekelijks de verpleegkundigen bijstaat als palliatief consulent.

Scholing
De heer Hoornweg heeft zich altijd ingespannen om zijn expertise op het gebied van palliatieve zorg over te brengen. Zo was hij plaatselijk coördinator van de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen. In die functie heeft hij ervoor gezorgd dat er in de regio cursussen en nascholing over palliatieve zorg werden gegeven (ook door hemzelf), waardoor het  niveau van de zorg naar een hoger plan getild werd.
De heer Hoornweg was 15 jaar lang voorzitter van de commissie Postacademisch onderwijs voor huisartsen en verpleeghuisartsen. Dit is een onderdeel van de Boerhaavecommissie, waarin het LUMC alle nascholingsactiviteiten op medisch gebied onderbrengt. Samen met anderen heeft hij 50 landelijke nascholingscursussen opgezet voor huisartsen en specialisten.

Door het Genootschap van artsen werd de heer Hoornweg in 2007 aangesteld als Perifeer accreditatie medewerker nascholing huisartsen. In die functie zorgde hij ervoor dat de scholing van huisartsen werd bijgehouden. Tenslotte is de heer Hoornweg in de jaren 90 tien jaar lang organisator en medisch verzorger geweest bij de Voorhoutse triathlon.

Afscheid
Na meer dan 40 jaar als huisarts te hebben gewerkt, waarvan ruim 38 jaar in Voorhout, heeft de heer Hoornweg besloten per 1 augustus 2015 te stoppen met de praktijk. Zijn huisartsenpraktijk is overgedragen aan zijn opvolger huisarts D. Koster. Die zal ook zijn werkzaamheden in het Hospice in Sassenheim overnemen. Mevrouw C.  Juffermans gaat binnen het hospice de rol van Consulent Palliatieve Zorg vervullen. Zij heeft veel ervaring op het terrein van de palliatief terminale zorg.
 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs