BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Warmonders terug van jumelage in Champigné Afdrukken E-mail
ImageCHAMPIGNÉ, 11 mei 2016 - Een 15 kilo zware kaas van zuivelboerderij Van der Plas, de laatste kaarsen met het wapen van Warmond uit de voormalige kaarsenmakerij van Papôt en chocola verpakt in blikjes met de afbeelding van het koninklijk paar. Dat waren de cadeautjes waarmee ruim twintig  Warmonders zondagmorgen afscheid namen van bestuursleden van het 'Comité de jumelage Champigné – Warmond' en de Franse gastgezinnen die hun de dagen daarvoor buitengewoon hadden verwend. De jumelage, jaarlijks beurtelings in Warmond en Champigné, was ook dit keer weer een aaneenschakeling van hoogtepunten.

De Warmonders werden op Hemelvaartsdag allerhartelijkst ontvangen ten huize van Antoine Leroux, president van de Franse tegenhanger van de Stichting Jumelage Warmond Champigné. JWC-voorzitter Geneviève van Panhuys overhandigde  daar namens burgemeester Carla Breuer van Teylingen een presentje aan haar collega Paul Jeanneteau van Champigné.

Golf
De dagen daarna werd een druk programma afgewerkt. Vrijdag speelden leden van de Kagerzoom een wedstrijd tegen leden van de plaatselijk golfvereniging en was er een clinic voor (nog) niet-golfers. Aansluitend werd een bezoek gebracht aan een botanische tuin annex attractiepark, bij wijze van spreken soort kruising van de Keukenhof, de Hortus Botanicus en Naturalis, zo'n plek waar de bezoeker spelenderwijs heel veel kennis op doet.

Dictee
Dat taal bijdraagt  aan verbroedering bleek vrijdagavond bij een dictee dat tijdens een diner in het restaurant van de golfclub afgenomen werd door André Coué, hoofd van de school in Champigné. Fransen en Nederlanders spiekten ongegeneerd bij elkaar bij het pennen van zinnetjes als 'April doet wat hij wil' en 'In mei leggen alle vogels een ei'. Dat de Nederlanders er in de hilariteit iets meer van bakten dan de Fransen mocht nauwelijks verassen.

Lijsteenmijn

Het culturele en educatieve karakter van de jumelage kwam ook zaterdag tot uiting bij een bezoek aan een leisteenmijn. Meer dan 125 meter onder de grond werd pijnlijk duidelijk onder welke erbarmelijke omstandigheden arbeiders daar begin vorige eeuw moesten werken.

Cointreau
Van geheel andere aard was het bezoek aan de befaamde likeurfabriek Cointreau. Daar werd niet alleen het fabricageproces uitgelegd en toegelicht, maar ook de marketingstrategie. In dat laatste kader moest uiteraard tot slot geproefd worden van Fizz, het betrekkelijk recent wereldwijd gelanceerde mixdrankje.

Nieuwe gemeente

Champigné heeft de langste tijd achter de rug als zelfstandige gemeente. Binnen afzienbare tijd gaat het met vijf omliggende plaatsen op in een nieuwe gemeente, waarvan de naam nog onbekend is. Dat heeft geen consequenties voor de jumelage met Warmond, zo verzekerde president Leroux. Met die geruststellende wetenschap en het afscheidscadeau van de Fransen,  heerlijke chocoladetruffels, aanvaarden de Warmonders de plusminus tien uur durende terugreis. Tijd genoeg om alvast na te denken over het programma volgend jaar.

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs