BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Start handhavingsactie hondenbeleid Afdrukken E-mail
ImageTEYLINGEN, 24 mei 2016 - De gemeente is maandag gestart met haar jaarlijkse handhavingsactie van het hondenbeleid. In het Wilgenhorstpark in Voorhout deelde wethouder Kees van Velzen de sleutelhangers met plastic zakjes voor het opruimen van hondenpoep uit aan de aanwezige hondenbezitters. (Foto's: Bart Kool)

Tijdens de jaarlijkse handhavingsactie ontvangen hondeneigenaren die zich aan de regels houden een sleutelhanger met plastic zakjes voor het opruimen van hondenpoep. Inwoners die zich niet aan de opruim- en aanlijnplicht houden krijgen eerst een waarschuwing. Als er daarna dezelfde overtreding wordt geconstateerd, wordt er direct bekeurd door de boa’s. Ook de buitendienstmedewerkers van de gemeente letten tijdens de actieweken extra op en delen sleutelhangers uit. De actie loopt tot en met 3 juni 2016.

Image
Bij de opening waren diverse mensen van het Platform Hondenvrienden aanwezig. Voorzitster Brenda Filippo van het Platform Hondenvrienden is blij met de insteek van de gemeente voor het hondenbeleid. “Teylingen is een inspirerend voorbeeld van hoe een gemeente goede resultaten kan boeken door echt te luisteren naar de hondeneigenaren.” Wethouder Kees van Velzen heeft het onderwerp al jaren in zijn portefeuille. “Ik ben erg enthousiast en positief over ons hondenbeleid. Wij vragen hondeneigenaren hondenpoep op te ruimen en aan te lijnen waar het hoort. Als tegenprestatie zorgen wij voor afvalbakken met houders voor hondenpoepzakjes. Dat werkt”, concludeert Van Velzen.

Platform Hondenvrienden is in 2007 opgericht door bezorgde burgers uit Sassenheim, Voorhout en Warmond. “We hebben de handen ineengeslagen, omdat destijds in Teylingen alle losloopgebieden dreigden te verdwijnen. Dat zou rampzalig zijn geweest, want loslopen is essentieel voor het welzijn voor zowel een hond als zijn eigenaar”, blikt Filippo terug. “Gelukkig hebben we gehoor gevonden bij de gemeente en samen het hondenbeleid kunnen vormgeven.”

Van Velzen bestempelt de betrokken inwoners als ‘positief kritisch’. “Als ik ze niet hoor, doen we het blijkbaar goed.” Het platform heeft een grote en actieve achterban. De teller staat nu op ruim 2000 steunbetuigingen, waarvan meer dan de helft uit Teylingen afkomstig is. De hondenvrienden spannen zich in voor een optimaal hondenbeleid plus behoud en vergroting van losloopgebieden. Niet alleen in Teylingen, maar inmiddels ook in Oegstgeest, op verzoek van de hondeneigenaren aldaar.

Image
Met deze jaarlijkse actie wil de gemeente het hondenbeleid extra onder de aandacht brengen. In heel Teylingen geldt de plicht om hondenpoep op te ruimen. Ook moeten de honden op de meeste plaatsen aangelijnd zijn, met uitzondering van de losloopgebieden en het buitengebied. Tijdens deze twee weken handhaven de boa’s op de aanlijnplicht, de opruimplicht en de aanwezigheid van honden op voor honden verboden gebieden, zoals kinderspeelplaatsen. Bij een overtreding wordt eerst een waarschuwing gegeven. Als de dezelfde overtreding zich herhaalt, wordt er een proces verbaal opgemaakt. Hondeneigenaren die zich aan de regels houden krijgen een sleutelhanger met een tasje waarin een rolletje milieuvriendelijke plastic zakjes zitten voor het opruimen van hondenpoep.

Boete
De boete voor het niet opruimen van hondenpoep is € 140,-. De boete voor het los laten lopen van een hond binnen de bebouwde kom bedraagt € 90,-. De boete voor honden die aanwezig zijn op plaatsen waar dit niet is toegestaan, bijvoorbeeld een kinderspeelplaats of het stiltegebied op Koudenhoorn bedraagt ook € 140,-.

Toekomst
Er zijn nog genoeg ideeën voor de toekomst. Wethouder Van Velzen: “We bekijken of we kunnen overstappen naar het verstrekken van composteerbare poepzakjes gemaakt van mais. Deze mogen in de GFT-bakken.  Ook krijgen we op dit moment meer klachten over paardenpoep binnen, zelfs meer dan over hondenpoep. We moeten even kijken wat we hier aan kunnen doen”.

“Er blijft altijd iets te verbeteren”, verwacht Filippo. “We willen graag met de gemeente praten over het omheinen van losloopgebieden die langs een doorgaande weg liggen. Dat is al een oude wens, waar we nu werk van willen maken.” Uiteraard kunnen hondeneigenaren met ideeën altijd contact opnemen met zowel de gemeente als Platform Hondenvrienden.

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs