BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Vuurstenen sikkel uit Sassenheim in RMO Afdrukken E-mail
ImageTEYLINGEN, 18 juni 2016 - Een bijzondere archeologische vondst uit Sassenheim is sinds deze week te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het gaat om een vuurstenen sikkel, ontdekt nabij de Klinkenberg, tijdens de landverbetering van een perceel teelland in juni 1943. De sikkel is te zien in een tien meter lange ladekast, ‘Archeologie uit je achtertuin’, te midden van archeologische vondsten uit in totaal 120 gemeenten.

De sikkel is de meest zuidelijke vondst van dit type sikkel, dat vooral bekend is uit West-Friesland. Uit recente proeven blijkt dat ze vooral gebruikt werden voor het snijden van graszoden of veenplaggen. De ‘Sassenheimse Sikkel’ wordt geschat op 3000 jaar oud! Hij maakte alsonderdeel uit van de collectie van het museum. Onder de 120 deelnemende gemeenten die hun mooiste of meest bijzondere objecten uitkozen zijn verder bijvoorbeeld Rotterdam, Maastricht, Alkmaar, Groningen, Utrecht en Lelystad.

Ladenkast
De herkomst uit gemeenten is wat de vondsten in de kast bindt. Samen vertegenwoordigen ze de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands nationaal archeologisch erfgoed. Open je een laatje, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit onze bodem, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert. De gemeente Teylingen investeerde mee in de lade en amateurarcheologen uit Teylingen hebben de lade ingericht.

De kast zal in de loop der tijd aangevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is. De voorwerpen zijn ook online te vinden via  www.archeologieuitjeachtertuin.nl
 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

ENQUÊTE

Op welke partij stem je 21 maart?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs