BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Teylingen gaat woningen kopen voor huisvesting statushouders Afdrukken E-mail
TEYLINGEN, 1 juli 2016 - De gemeente Teylingen gaat koowoningen kopen om statushouders te huisvesten. De gemeenteraad stemde donderdagavond unaniem in met dit voorstel van wethouder Brekelmans. Dit plan komt in de plaats van de geclusterde huisvesting van statushouders op de locaties Langeveld in Sassenheim en de Engelselaan in Voorhout. De raadsleden hadden eerder aangegeven bezwaren te hebben tegen deze manier van huisvesten.

De gemeente wil in Warmond, Voorhout en Sassenheim zo’n 15 woningen aankopen om maximaal 60 vluchtelingen te huisvesten. Onder de statushouders zijn veel alleenstaanden waardoor meerdere statushouders in één woning ondergebracht zullen worden. D66 vroeg zich nog wel af of de aanname dat er 4 statushouders in een woning gehuisvest kunnen worden, reëel is. De gemeente wil woningen aankopen die boven de sociale koopgrens van 192.000 euro liggen. Gemiddeld wordt uitgegaan van een aankoopbedrag van 250.000 euro. Daarnaast zal er per woning zo’n 50.000 euro nodig zijn voor aanpassingen. Teylingen trekt 4,5 miljoen euro uit voor het plan.

Huurwoningen
Naast het aankopen van woningen, worden er ook negen woningen uit de sociale voorraad ingezet voor de huisvesting van twaalf statushouders. Woonstichting Vooruitgang werkt momenteel aan plannen om twee grote eengezinswoningen om te bouwen tot appartementen voor statushouders. Daarnaast heeft de BNS in Voorhout aangegeven haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te willen nemen en heeft aangeboden één van hun bejaardenwoningen beschikbaar te stellen voor de huisvesting van een statushouder. Volgens de gemeente is het een voordeel dat de statushouders op deze manier meer gespreid en kleinschalig worden gehuisvest. Dit zou de integratie ten goede komen.

Komende jaren

Met dit plan hoopt de gemeente te kunnen voldoen aan de taakstelling voor 2016. Voor de komende jaren zijn nog andere oplossingen nodig. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de huisvesting van vluchtelingen op in Mareënstaete en in nieuwe woningen op de locatie van De Waaier in Warmond. In dat dorp is ook het vijkomende kantoor van woonstichting Warmunda in beeld. Ook het realiseren van appartementen in de Kompasschool in Sassenheim om doorsptroming op de woningmarkt op gang te brengen is een optie. In de vrijkomende woningen zouden dan statushouders gehuisvest kunnen worden.

Lees ook:
-Meer bestaande woningen en minder clusterlocaties voor statushouders
-Teylingen zoekt tijdelijke huisvesting voor 135 asielzoekers
-Voorstel college Teylingen: Vijf lokaties opvang vluchtelingen
-Gemeenteraad akkoord met opvang in lege gebouwen en containerwoningen
-Veel belangstelling voor informatieavond huisvesting statushouders
-Drie extra locaties huisvesting vluchtelingen
-Statushouders niet naar Boekenburglaan
-Woningen vluchtelingen in De Waaier te duur

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs