BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Gastenhuis voor dementerenden en nieuwbouwwijkje na verkoop Liduina Afdrukken E-mail
ImageWARMOND, 18 juli 2016 - Zorgorganisatie Activite heeft het verzorgingshuis Liduina in Warmond verkocht aan vastgoedinvesteerder Amvest. Het historische gedeelte van het pand uit 1929/1930 wordt verbouwd tot een huis voor dementiezorg. De later aangebouwde delen van Liduina worden gesloopt. Op deze plek, en het al braakliggende terrein waar eerder de aanleunwoningen stonden, bouwt Projectontwikkelaar Vorm uit Papendrecht 28 woningen.

Volgens ontwikkelaar Laurens De Coninck van Vorm komen er 20 ééngezins koopwoningen en acht woningen van één woonlaag voor de sociale sector. Vorm wil juni volgend jaar met de bouw beginnen, waarna de woningen een jaar later worden opgeleverd.

Schade
In  september wil Vorm de plannen presenteren aan de omwonenden. Daarbij kan de projectontwikkelaar waarschijnlijk vragen van de bewoners van de naastgelegen Bijlenveldlaan verwachten over de uitvoering van de bouwplannen. De huizen van deze straat staan met een staalfundering op een zandplaat. De eerdere sloopwerkzaamheden van de aanleunwoningen zorgde al voor de nodige schade aan de woningen en de vraag is wat de bouwwerkzaamheden met deze arbeidershuisjes uit de jaren 20 zullen doen.

Volgens De Coninck is daar nog niet naar gekeken, maar zal het worden meegenomen in de planvorming. “Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat we de heipalen moeten gaan boren”, zo geeft hij aan.

Liduina
Het historische gedeelte van Liduina, dat beschermd  dorpsgezicht is, blijft volledig intact. “De vijver en het terras aan de voorkant blijven ook gewoon. Alleen de recreatiezaal die later is aangebouwd verdwijnt weer”, zo schetst De Coninck de renovatieplannen. Na de opknapbeurt komt er in Liduina een kleinschalig zorgconcept onder de noemer Het Gastenhuis voor mensen met dementie. Hiervan moeten er de komende jaren verschillende in Nederland verschijnen. Elk Gastenhuis wordt geleid door een inwonend zorg(echt)paar. Het  zorgteam verleent niet alleen zorg aan mensen in het huis, maar ook aan dementerenden die nog thuis wonen.

Nieuwbouwplan
In 2007 werd er nog een grootschalig nieuwbouwplan voor Liduina gepresenteerd. Hierbij bleef alleen het historische aanzicht van het gebouw behouden. De voorgevel en de kapel bleven staan. Daarachter zouden 28 koopappartementen voor ouderen komen. De later aangebouwde delen van Liduina en de aanleunwoningen zouden plaats maken voor twee nieuwe gebouwen. Een complex met zo'n 50 huurappartementen voor ouderen en twee geschakelde woonblokken voor mensen die meer intensieve zorg nodig hebben. Voor beide gebouwen was op de begane grond ook ruimte gereserveerd voor een bovengrondse parkeergarage. Het zorggebouw zou een grand café en restaurant krijgen voor bewoners en mensen uit de omgeving. De omgeving vond de plannen vooral veel te massaal en wist de nieuwbouw met steun van de politiek en de Raad van State tegen te houden.

Laurens De Coninck verwacht dat de nieuwe bouwplannen op minder verzet zullen stuiten. “De te bouwen huizen passen in het beeld van de omliggende bebouwing en ze zullen ook niet hoger worden dan de woningen die er al staan.”

Lees ook:
- Liduina verwelkomt tijdelijke bewoners
- De Alleman en Oostergeest tijdelijk achter Liduina
- Liduina sluit de deuren in 2015
- Aanleunwoningen Liduina worden gesloopt 
- Raad van State vernietigt in uitspraak plandelen Liduina en Koudenhoorn
- Nieuwbouw Liduina op losse schroeven
- Archeologisch onderzoek Liduina uitgesteld
- Werkzaamheden De Weiden stilgelegd
- Plannen Liduina worden niet aangepast
- Tevredenheid over Liduina-actie
- Liduina-buurt: 'Neem ons serieus'
- 'Liduina-buurt' vraagt aandacht politiek
- Nieuwbouw Liduina gemengd ontvangen
- Presentatie ontwerpplannen Luduina
- Gemeentewerf maakt plaats voor Liduina

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs