BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Spannende Turfrace in het vooruitzicht Afdrukken E-mail
ImageWARMOND, 22 september 2016 - Het ziet er naar uit dat de Turfrace komend weekend weer de nodige spannende momenten zal opleveren. De negen schepen die vrijdagochtend om 07:30 uur vanuit Park Groot Leerust in Warmond aan de zware tocht naar Vinkeveen beginnen, zijn aan elkaar gewaagd. (Foto: Nicoline van Aalderen)

De race wordt het aankomende weekend gevaren en is dit jaar gegarandeerd een spektakel. Het rijtje met inschrijvingen is eigenlijk een opsomming met louter favorieten: de Gauwe Liefde en de Hylke Tromp zijn zeer snelle zeilers en hebben dat tijdens de Westlander Zeildagen en de Gouden Gaffel wedstrijden op de Kaag al laten zien. Mocht de wind gunstig zijn, dan maken deze schepen een goede kans op de winst.

Warmonds
Met name de bemanning van de Hylke Tromp is het hele seizoen bezig om het schip nog sneller te krijgen. Schipper Marcel Juffermans en zijn geheel Warmondse bemanning hebben het schip de afgelopen seizoen geheel getrimd op zoek naar snelheid. Daarnaast zijn de schepen Avondrood, Zwaan en Antonius de te kloppen schepen als het op behendigheid aan komt.

De Zwaan is natuurlijk topfavoriet. Het won vorig jaar (en de jaren daarvoor), maar de Avondrood eindigde, na een vaartijd van 15 uur, op slechts 1 minuut en 19 seconden op de tweede plek. Dat vraagt natuurlijk om revanche! Wellicht het mooiste van de Turfrace dit jaar is de `clash’ tussen de Zwaan en de Antonius. De laatste jaren heeft de Zwaan de Turfrace gedomineerd, maar dat was vaak in afwezigheid van de Antonius. Beide schepen zijn meervoudig winnaar en hebben hun eigen tactiek. Kortom kom kijken naar de race. Het wordt dit jaar extra spannend!

Hindernissen
Waar moet je, als toeschouwer, op letten tijdens de Turfrace? Waar moet je kijken? Waar wordt de Turfrace beslist? Een schipper die de race al een paar keer heeft gevaren weet dat er een aantal cruciale punten zijn op het traject. Met zo veel hindernissen, moet je behendig zijn en een tactiek hebben. Er kan maar 1 schip in een sluis, dus wil je winnen, dan moet je op zaterdag als eerste in de Proostdijerssluis zijn. Die is net voor Vinkeveen en bepaalt wie de eerste dag nummer een is. Degene die als eerste (na Uithoorn) de Waver opvaart heeft ook de meeste kans om de sluis als eerste in te varen.

Op zaterdag zijn de knelpunten: de eerste brug in Vinkeveen en de Pondskoekersluis. Ben je als eerste door de sluis, dan heb je grote kans om de dagzege op te eisen. Op zondag zijn er niet veel knelpunten, maar is er een tactische keuze die afhangt van de wind. Meestal gaat men door de Boerenbuurt de Kaag op, maar het kan ook lonen om de ringvaart af te jagen en vanaf Kaageiland te gaan jagen.

Programma

Zoals gezegd is de start op vrijdag 23 september om 07:30 in Park Groot Leerust. Aankomst in Vinkeveen bij de Watersportvereniging Abcoude-Vinkeveen aan de Baambrugse Zuwe vanaf circa 15:00 uur. Op zaterdag wordt om 10:30 gestart voor de tweede etappe naar de Tolhuissluizen in Nieuwveen en op zondag vertrekken de schepen om circa 10:00 voor de laatste etappe naar Warmond. Aankomst vanaf 12:00 uur, prijsuitreiking circa 15:00 uur
De schepen zijn tijdens de wedstrijd live op internet te volgen. Voor details zie www.zeilvaartwarmond.nl

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

ENQUÊTE

Voorhoutse Herenstraat autovrij van de Kerkweg tot aan parkeergarage Plus?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs