BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Hondenbezitters vrezen herinrichting Klinkenbergerplas Afdrukken E-mail
ImageREGIO, 13 oktober 2016 - Hondenbezitters uit Teylingen en Oegstgeest maken zich grote zorgen over het herinrichtingsplan dat de gemeente Oegstgeest heeft voor de Klinkenbergerplas. In het definitief ontwerp wordt het loslopen van honden fors beperkt ten opzichte van de huidige situatie. Om de gemeente Oegstgeest op andere gedachten te brengen, bood het Platform Hondenvrienden, dat actief is in Teylingen en Oegstgeest, verantwoordelijk wethouder Jos Roeffen donderdagavond ruim 2400 steunbetuigingen aan. De steunbetuigingen komen van hondeneigenaren en sympathisanten uit Teylingen, Oegstgeest en andere plaatsen uit de regio. (Foto: Mariska de Graaff)

Hondenbezitters moeten hun viervoeters nu nog aanlijnen op het pad aan de westzijde van de grote plas bij het recreatiestrand en de ligweiden in de periode van 1 april tot 1 oktober. Dat is ongeveer een kwart van de verharde paden. Na de herinrichting gaat er eind 2017 een permanente aanlijnplicht gelden op ongeveer de helft van de verharde paden. Volgens Brenda Filippo van het Platform Hondenvrienden heeft dit grote impact. “De Klinkenbergerplas is het enige grotere gebied in de omgeving waar mensen met loslopende honden gedurende het hele jaar echt kunnen wandelen”, betoogde zij in de commissie Ruimte.

Volgens wethouder Roeffen wordt met het aanlijngebod tegemoet gekomen aan de wensen van natuurliefhebbers. “Die willen het liefst helemaal geen honden in het gebied”, hield de wethouder de commissie voor. Hij stelde dat er in het plan dat er nu ligt een goed evenwicht is gevonden tussen de belangen van beide groepen.

Struinpaden
Omdat loslopende honden op de helft van de verharde paden niet meer welkom zijn, heeft de gemeente in het definitief ontwerp maai- en struinpaden ingetekend, waar honden wel los mogen lopen. Het platform ziet hier echter geen alternatief in. “Daar mogen we nu ook al loslopen. Maar iedereen die deze paden gebruikt in de herfst en winter loopt door de modder te soppen. Niet voor niets staan deze paden ook bekend als ‘Laarzenpaden’ zo hield Filippo de commissieleden voor. De paden zouden alleen te gebruiken zijn als ze goed onderhouden worden. “Maar daar wil de gemeente nu juist op bezuinigen”, constateerde Filippo.

Aanlijnplicht
De hondenvrienden leken gehoor te vinden bij de VVD en Leefbaar Oegstgeest. Volgens VVD-commissielid Barbara van Duren vormen de paden, die de gemeente als alternatief presenteert, door de brandnetels en bramenstruiken geen oplossing. Zij vond het verzoek van het platform om een ruimere losloopregeling zeer redelijk. Dit verzoek houdt in dat er rond een deel van de kleine plas een natuurlijke afscheiding komt om loslopende honden te weren. Als alternatief zou er voor dit stuk ook een aanlijnplicht kunnen komen tijdens het vogelbroedseizoen, tussen half maart en half juli. Rond de grote plas stelt het platform een aanlijnplicht voor tijdens het badseizoen op het verharde pad van wijk Clinckenburgh tot en met de ligweiden. Dat is een groter gebied dan de huidige situatie, maar daar kunnen de hondenvrienden zich wel in vinden.

Het herinrichtingsplan ligt nog tot 17 november ter inspraak bij de gemeente Oegstgeest.
 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs