BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Inspraakperiode rond Wmo plannen van start Afdrukken E-mail
REGIO, 17 oktober 2016 - De inspraakperiode rond de Wmo plannen van de 5 gemeenten in de Bollenstreek is van start. Sinds vorige week kunnen inwoners, organisaties en professionals via de sites van de gemeenten, bij de gemeenteloketten, op straat, bij enkele sportwedstrijden, tijdens bijeenkomsten en via een online enquête reageren op de plannen rond de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor de komende twee jaar.

‘Sterker nog, deze plannen worden voor- en door inwoners gemaakt’, zegt wethouder Bert Gotink van onder andere Volksgezondheid en Wmo van Noordwijkerhout en voorzitter van de stuurgroep. De vijf gemeenten blijven de Wmo samen met professionals en inwoners ontwikkelen. Ze gaan daarin zelfs verder. Ze willen steeds meer verbinder en facilitator zijn van partijen die zich met de Wmo bezighouden.  

De samenwerking met de samenleving ontstond in het voorjaar. De gemeenten verzamelden toen ideeën en ervaringen rond de Wmo bij aanbieders van zorg en welzijn, maatschappelijke organisaties en verenigingen. Veel van wat die partijen in de sessies zeiden, werd opgenomen in ‘De Transformatieagenda 2017-2018, de Wmo en haar omgeving’, de plannen voor de Wmo de komende twee jaar.

Die ‘Transformatieagenda’ wordt nu aan de bij de Wmo betrokken partijen en inwoners voorgelegd. Eerst wordt een in illustraties weergegeven samenvatting daarvan kort met hen doorgenomen. Daarna wordt een aantal vragen gesteld over een onderwerp dat de inwoner aanspreekt.

TukTuk

De inwoners van Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk worden actief benaderd met een TukTuk, een Aziatisch karretje met een motor. In dit geval wordt er koffie uit geserveerd, terwijl gemeenteambtenaren vragen over de Wmo agenda stellen. Daarnaast benaderen de gemeenten inwoners bij sportwedstrijden die veel publiek trekken. De aftrap daarvoor werd vorige week woensdag gegeven op het kerkplein in Sassenheim. De inspraakronde duurt zes weken. Het is vorige week via publicatie op de websites en op gemeentepagina’s gestart.

De opmerkingen en tips uit de inspraakronde worden aan de inwoners van de Bollenstreek teruggekoppeld. Begin 2017 wordt de definitieve versie van die Transformatieagenda aan de gemeenteraden voorgelegd.

Wmo

Gemeenten zorgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) dat mensen die niet volledig zelfstandig thuis kunnen wonen de hulp en ondersteuning krijgen om dat wel mogelijk te maken. Dat doen ze door die ondersteuning zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving aan te bieden, maar ook door onder andere de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren en huiselijk geweld te bestrijden. Daarnaast bieden gemeenten via de Wmo onder meer opvang, zoals vrouwenopvang, beschermd wonen en verslavingszorg.
 
 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs