BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Overschot Wmo budget door te ruime inschatting aantal cliŽnten Afdrukken E-mail
TEYLINGEN, 3 november 2016 - Het overschot op het budget voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van de gemeente Teylingen in 2015 is vooral veroorzaakt door een te ruime inschatting van het aantal cliënten dat hier gebruik van zou maken. Die foute inschatting is weer te wijten aan de zeer late overdracht van gegevens door de landelijke overheid naar lokale overheden. Dat is één van de conclusies uit het onderzoek naar het overschot van circa €1.7 miljoen op het Wmo budget van Teylingen van vorig jaar .

De misrekening ontstond toen in de overdrachtsbestanden van eind 2014 cliënten met indicaties waren opgenomen die daarna, in 2015, gedeeltelijk of helemaal geen hulp of ondersteuning via de Wmo ontvingen. Bijvoorbeeld omdat ze na 2014 in plaats van onder de Wmo, gedeeltelijk onder de Wet langdurige zorg (Wlz) gingen vallen. Sommige van deze cliënten kregen bovendien een andere (goedkopere) vorm van begeleiding dan waarvoor ze volgens de overdrachtsbestanden waren geïndiceerd. Gemeente Teylingen nam deze cliënten en indicaties, net als veel andere gemeenten, vanwege de late overdracht wel op in de begroting van 2015.

Andere conclusies
Daarnaast bleek uit het onderzoek dat veel mensen niet wisten voor welke vorm van hulp en ondersteuning ze in aanmerking kwamen. Dit speelde met name bij hulp bij het huishouden en ondersteuning in de vorm van vervoer. Ook was voor velen onbekend hoe de aanvraagprocedure loopt. De gemeente heeft toegezegd hierop actie te ondernemen. In de Wmo plannen voor 2017 en 2018 heeft communicatie hierover dan ook topprioriteit. Vooral communicatie ‘op maat’ krijgt voortaan nadrukkelijke aandacht.

Uit het onderzoek blijkt ook - geheel in lijn met een rapport van de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Bollenstreek - dat de eigen bijdrage vrijwel geen reden is om af te zien van gebruik van de Wmo.
 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs