BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Kees van Velzen glorieus Schutterskoning Afdrukken E-mail
ImageVOORHOUT, 10 januari 2017 – Met grote overmacht sleepte Kees van Velzen maandag het Schutterskoningschap 2017 in de wacht. Met zeventien punten liet de wethouder rivaal Pilaszek gedesillusioneerd achter. De schutters waren te gast bij biljartvereniging De Agnes in Voorhout. Traditiegetrouw strijden op de eerste maandag na Drie Koningen, Koppermaandag, in sportpark Elsgeest schutters van schuttersvereniging St. Hubertus Voorhout om de titel Schutterskoning. (Foto's: Mariska de Graaff)

Nog nooit in de geschiedenis van St. Hubertus zijn de voorbereidingen voor Koppermaandag zo snel afgerond. In iets meer dan een uur was de schietpaal achter de jeu-de-boulebaan van biljartvereniging Agnes opgetuigd en ging het loten voor de baanindeling onder leiding van vicevoorzitter van de schutters, Eduard Ribberink, van start. De opkomst voor de jaarlijkse schuttersdag is altijd groot. Alle schutters houden de maandag na Drie Koningen vrij. Door griep en vakantie moest een aantal schutters verstek laten gaan. In het weekend meldde zich nog een aantal zieken, waaronder voorzitter Ton van der Zwan. De deelname zakte naar een dramatisch dieptepunt: zesendertig.

Image
Na het welkomstwoord van Ribberink huldigde hij vijf schutters voor hun 25-jarig lidmaatschap; Jos Geurts (afwezig), Emiel van der Hoeven, Wim Luining, Bert Pilaszek en René Zwetsloot. Samen met burgemeester Carla Breuer, beschermvrouw van St. Hubertus, loste de Schutterskoning van 2016 René Zwetsloot het startschot voor een dag die naar de mening van het bestuur heel soepel is verlopen.

Image
Binnen een half uur en 262 kogels was ’s ochtends de strijd op de baan van Kees van Velzen gestreden. Van Velzen scoorde de rechtervleugel en de romp. Het leverde hem 10 punten op. Op de andere baan met Pilaszek duurde de strijd ‘iets’ langer: ruim twee en een half uur. Pilaszek haalde de kop en de romp naar beneden. Dat leverde hem 11 punten. Kans dus voor beiden op het Schutterskoningschap. Ook andere schutters hadden ondanks een achterstand toch nog steeds kansen. Het leek voor Pilaszek voorspoedig te gaan. Na de lunch schoot hij de rechtervleugel en kwam daarmee op 15 punten.

Ondergang
Voor hem ontrolde zich echter op de andere baan zijn dramatische ondergang. Van Velzen scoorde de kop (5 punten) en de staart (2 punten) en kwam daarmee op 17 punten. Even leek het er op dat van Velzen op de valreep de tweede romp op zijn naam mocht schrijven. Was dat gelukt dan zou het een historische overwinning zijn geworden. Een Schutterskoning met zoveel  punten, dat zou ongekend zijn. Maar helaas voor Van Velzen eiste Cees Colijn de romp op. Met 2 punten verschil moest Pilaszek gedesillusioneerd zijn verlies incasseren. Totaal werden 1239 kogels verschoten; een kleine 100 minder dan van verleden jaar.

Wethouder

Na de prijsuitreiking aan de Schutterskoning door burgemeester Carla Breuer vertelde Van Velzen dat hij was opgestaan met een goed gevoel. “Maar dat geldt natuurlijk voor jullie allemaal.” Na de Schutterskoningen wethouder Leo van der Zon (2010) en burgemeester Sander Schelberg (2011) had hij nog twee kansen om ook tijdens zijn ambtsperiode als wethouder Schutterskoning te worden. “Het is nu of volgend jaar. Met goede adviezen en tactische hulp van medeschutters is het dit jaar gelukt.” Traditiegetrouw schonk hij een rondje.

In de ranglijst van beste schutters aller tijden verstevigde Zwetsloot zijn eerste positie en steeg Van Velzen van plaats 61 naar 46. Pilaszek steeg van 35 naar 23; Cor van Steijn van plaats 6 naar plaats 4. Hij passeerde Nico van Helden en Grote Piet van der Hulst. Door het resultaat van Peter van Gils kwam de rode lantaarn na een jaar opnieuw in handen van Piet Lemmers.

Uitslag:
1. Kees van Velzen 17 punten; 2. Bert Pilaszek 15; 3. René Zwetsloot 7; Na kampen: 4. Teun Nelemans 6; 5. Cees Colijn 6 en 6. Martin van den Nouland 5 punten.
 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs