BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Molenstichting gebruikt als proefkonijn in 'beschamend juridisch spel' Afdrukken E-mail
TEYLINGEN, 16 januari 2017 - Joost van Doesburg (PvdA) vindt dat de gemeente Teylingen haar advocaten te offensief op burgers en verenigingen afstuurt. Aanleiding voor de constatering is dat stichting De Molen van Sassenheim met een strop van 2400 euro aan advocaatskosten blijft zitten na een door haar gewonnen rechtszaak en hoger beroep over het betalen van leges. Theo Gozeling, voorzitter De Molen van Sassenheim, vindt het beschamend dat de gemeente zo omgaat met vrijwilligers.

De gemeente werd in een rechtzaak en in hoger beroep bij het gerechtshof twee keer in het ongelijk gesteld over het betalen van leges door stichting De Molen van Sassenheim. De stichting hoefde geen leges te betalen voor een bouwplan voor de molen van Speelman omdat het bestemmingsplan ouder was dan 10 jaar.

"Als het doel is om jurisprudentie te schrijven dan heeft u de molen gebruikt als een proefkonijn in een juridisch gevecht. Dan vind ik heel kwalijk. Dan heeft u niet de burger of stichtingen in Teylingen als belang maar heeft u het juridisch eigenbelang op nummer één staan", aldus Van Doesburg tegen wethouder Brekelmans. Van Doesburg vindt dat de schade aan stichting De Molen van Sassenheim en andere gedupeerden vergoed moet worden.

Wethouder Brekelmans zegt dat het voor de gemeente erg onduidelijk was welke kosten nog betaald moeten worden bij bestemmingsplannen ouder dan 10 jaar. De gemeente was van mening dat de toetsing aan de bouwverordening, het bouwbesluit en de welstandsnota wel in rekening gebracht zouden mogen worden. Het hoger beroep over de molen van Speelman levert volgens Brekelmans nu landelijk jurisprudentie voor vergelijkbare gevallen.

Brekelmans wil de juridische kosten van De Molen van Sassenheim niet zo maar terugbetalen om dat anders een precedentwerking onstaat over het vergoeden van deze kosten. Fred Koot (D66) vraagt om het toepassen van een hardheidsclausule. De wethouder kijkt nog of dit mogelijk is: "moreel kan ik mij hier iets bij voorstellen".

Maarten van Welie (CDA) wil dat er minder snel een advocaat op de inwoners afsturen: "Ik heb het gevoel dat onze huisadvocaat een te groot budget heeft gekregen. We moeten die gasten een jaar halveren met het budget. We laten de advocaat veel te makkelijk zijn werk doen".

Zie ook: Teylingen betaalde bouwleges bij overjarige bestemmingsplannen terug

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs