BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Rust, ruimte en natuur op de Kagerzoom Afdrukken E-mail
ImageTEYLINGEN, 30 januari 2017 - Koester de rust, ruimte en natuur op de Kagerzoom. Dat was de belangrijkste boodschap uit de enquête en interviews waaraan september jl. ruim 1000 mensen deelnamen. Zij reageerden op de vraag van de gemeente Teylingen: wat kan zowel de natuur als de recreatieve waarde van de Kagerzoom versterken?

De online enquête en straatinterviews in het gebied leverden een duidelijk beeld en honderden concrete en innovatieve ideeën op, over wat er in dit gebied beter of anders kan. Gemeente Teylingen verwerkt de resultaten tot een ontwikkelplan voor de Kagerzoom.

Kwaliteiten
Rust, ruimte, stilte en natuur zijn veel genoemde kwaliteiten die volgens de deelnemers aan de enquête versterkt moeten worden. Maar ook het zwemmen in natuurwater, de wandel- en fietsmogelijkheden en golfen in de natuur. Ideeën om dit te realiseren waren bijvoorbeeld: plekken ontoegankelijk maken, meer controle, handhaving en onderhoud. Maar ook laarzenpaden, meer afvalbakken, de natuur haar gang laten gaan, wildbloemen zaaien, fluisterbootjes, onverharde paden, natuurspeurtochten, ecologische vakantiewoningen en uitkijktorens.

Recreëren

Welke recreatieve faciliteiten en voorzieningen moet de Kagerzoom u bieden? Een greep uit de antwoorden op deze vraag uit de enquête: fiets- en wandelmogelijkheden, excursies, natuureducatie en eenvoudige zwemmogelijkheden en picknickveldjes. Maar ook bankjes, een theehuisje, meer afvalbakken, natuurrecreatie, zelfreinigend toilet, beweegtoestellen, beter onderhoud en een blote voetenpad.

Polders
Over de kwaliteiten van de Oud Hollandse polders (Boterhuis-, Zweiland-, Zwanburger-) waren er ook ideeën genoeg. Stel de polder het hele jaar open en verbeter de wandelmogelijkheden, werd regelmatig geantwoord. Net als de natuur haar gang laten gaan, informatie over flora en fauna, dieren in de wei, vogelkijkhuisjes, begeleide tours, betere fietsverbindingen en verkoop van biologische streekproducten.

Verbinding
Tot slot werd gevraagd hoe het centrum van Leiden voor de recreant op een originele manier verbonden kan worden met de gebieden Kagerzoom en de Oud Hollandse polders. Wandelpaden, watertaxi’s, zomer station NS en waterbussen, was het antwoord. Of fluisterbootjes, promotie, vaarroutes, informatie en bewegwijzering. Het is slechts weer een greep uit alle ideeën.  

Vervolg
De honderden reacties geven richting aan de manier waarop zowel de natuur als de recreatie op de Kagerzoom (inclusief Strengen en Tengnagel) in de toekomst versterkt worden. In april en mei worden twee werkbijeenkomsten gehouden met circa 50 kenners en gebruikers van het gebied. Met behulp van alle verzamelde kennis, visies op het gebied en alle ideeën, ontstaat een ontwikkelrichting. Gemeente Teylingen verwerkt vervolgens alle resultaten tot een ontwikkelplan voor de Kagerzoom. Dat wordt in 2017 gepresenteerd.
 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

ENQUÊTE

Op welke partij stem je 21 maart?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs