BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Bewaking fietsenstalling bij station Sassenheim pas na de zomer Afdrukken E-mail
ImageSASSENHEIM, 5 april 2017 - Burgemeester Breuer komt pas in september met maatregelen tegen fietsendiefstal op NS-station Sassenheim. Breuer is bezig om aan de Sassenheimse kant een bewaakte fietsenstalling te realiseren waar medewerkers van de Maregroep toezicht houden. Aan de Warmondse kant wordt mobiel cameratoezicht overwogen. VVD en CDA willen met een motie oproepen om voor de zomer al te beginnen met cameratoezicht, maar zij krijgen daarbij geen steun van de andere partijen.

Niet goedkoop
Een volledige bewaking van de fietsenstalling met toezichthouders en camera's is niet goedkoop: 126.000 euro per jaar. Dat is bij diefstal van 200 fietsen per jaar 630 euro per fiets. De gemeente is bij wijze van spreken goedkoper uit door in plaats van bewaking alle gestolen fietsen te vergoeden.

Lange termijn
VVD en CDA kunnen zich vinden in 'warm toezicht' door medewerkers van de Maregroep gecombineerd met cameratoezicht aan de Warmondse kant van het station. Beide partijen vinden het wachten tot september een hele lange termijn. Daarom overwegen zij een motie in te dienen bij de volgende gemeenteraadsvergadering.

Frans Nederstigt van de ChristenUnie vraagt zich af of VVD en CDA niet 'vanaf de heup schieten' met hun oproep voor cameratoezicht. "Er is tot op heden geen onderbouwing waarom cameratoezicht effectief zou zijn. Cameratoezicht heeft alleen zin als er direct geacteerd kan worden en dat kan niet in Sassenheim. De daders trekken zich niets van de camera's aan. Uiteindelijk is je fiets toch gestolen en je weet alleen dat een schimmig figuur hem gestolen heeft", zegt Nederstigt. Ook de PvdA wijst erop dat er nog geen goed voorstel ligt om een besluit over te nemen. "De VVD en het CDA moeten niet alleen met voorstellen komen die goede sier op Facebook maken", zegt Elsbeth Koek.

Maatregelen
Burgemeeste Breuer zegt dat er aan de Warmondse zijde paaltjes geplaatst zijn die moeten verhinderen dat fietsen makkelijk in een busje geladen kunnen worden. Voor de Warmondse kant, waar de minste sociale controle is, overweegt de burgemeester mobiele camera's. Inzet van deze camera's kost 41.000 euro per jaar.

De gemeente overlegt op dit moment met de Maregroep om de fietsenstalling aan de Sassenheimse kant te gaan bewaken. Hierbij wordt waarschijnlij gebruikt gemaakt van Biesieklette, een beheerder van openbare fietsenstallingen in Haaglanden die mensen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben helpen bij het vinden van regulier werk. Deze mensen werken een bepaalde tijd bij Biesieklette en in die periode volgen zij trainingen, krijgen zij werk & traject coaching en een op maat gemaakt persoonlijk ontwikkelplan. De kosten hiervoor zijn 85.000 euro per jaar en éénmalig 50.000 euro voor hekwerk, een toegangspoort en een hokje voor de beheerder.

Het is volgens Breuer niet mogelijk om voor 1 juni de contracten te sluiten en omwonenden te informeren over het plaatsen van camera's zoals VVD en CDA vragen.

Rob ten Boden (Trilokaal) vraagt zich af of de fietsenstallingen aan de Warmondse kant opgeheven moeten worden als aan de Sassenheimse zijde bewaakte stallingen zijn. De PvdA ziet liever geen investeringen in cameratoezicht aan de Warmondse zijde als er de optie is om de fiets aan de andere kant bij de bewaakte stalling te plaatsen.

Uitbreiding
De gemeente is echter van plan om de 900 fietsstallingen uit te breiden met 650 extra plekken die vooral aan de Warmondse kant gerealiseerd worden. Bovendien willen de fietsers hun fiets dicht bij het station stallen. Breuer ziet daarom niets in voorstellen om de Warmondse stalling te laten vervallen of onbewaakt te laten.

Er is in 2016 61 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal in het stationsgebied inclusief Wasbeek en bij TOP. Een probleem voor de beleidsmakers op het gemeentehuis is dat veel diefstallen niet bij de politie gemeld worden. Ondanks dat een aangifte van een fietsdiefstal voor de gedupeerde waarschijnlijk niets oplevert, is het wel van groot belang om een beeld van de omvang van het probleem te krijgen.

In een enquete op De Teyding met 237 reacties geeft 38% (90 personen) aan dat er de afgelopen 2 jaar één of meer fietsen van hem/haar gestolen zijn. 30 personen raakten twee fietsen kwijt en 15 personen zelfs meer dan 2 fietsen.

Fietsendieven hebben de komende periode geen vrij spel op het station. De gemeente en poltie houden extra toezicht en er worden lokfietsen ingezet die na diefstal kunnen worden opgespoord.

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

ENQUÊTE

Op welke partij stem je 21 maart?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs