BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Omwonenden vrezen overlast windmolens AkzoNobel Afdrukken E-mail
ImageTEYLINGEN, 8 juni 2017 - AkzoNobel vindt haar vestiging in Sassenheim een goede locatie om haar groene ambities waar te maken door het plaatsen van twee windturbines van ieder 3 megawatt. Een groep omwonenden, verzameld in het comité tegen dreiging windmolens, haalde woendag 50 handtekeningen op tegen de komst van de windmolens. "Waar kan ik straks met klachten over de windmolens terecht? AkzoNobel wil haar groene imago over onze rug overeind houden", zegt een omwonende die straks misschien vanuit huis op 400 meter afstand de windmolens ziet draaien.

Windmolens nodig
"Het is beleid van AkzoNobel om groene stroom dicht bij de productiefaciliteiten op te wekken", zegt Hans de Boer van AkzoNobel. De Boer zegt dat de molens zich bovendien bevinden in het gebied waar de provincie Zuid Holland zoekt naar mogelijkheden om windmolens te plaatsen.

Antje Jordan van de provincie Zuid Holland zegt dat de komende jaren veel groene energie nodig is. Het aandeel moet van 6% nu naar 14% in 2020. "Dat lukt niet zonder windenergie", zegt Jordan. Kan AkzoNobel niet beter participeren in windmolens op zee? De stoom vanaf zee komt nu op 3 lokaties aan land. Het kost volgens Jordan veel tijd om het stroomnetwerk aan te passen om deze stroom naar de gebruikers te brengen. Het opvangen van de weersafhankelijke pieken in de windstroom maken het nog eens extra moeilijk. Daarom zijn windturbines direct bij grootgebruikers zoals AkzoNobel noodzakelijk. AkzoNobel onderzoekt ook of de stroom in batterijen opgeslagen kan worden voor windstille periodes.

Overlast
"Er wordt wel een hoge prijs betaald door de direct omwonenden", zegt Frans Nederstigt (ChristenUnie) woendag. De overheid stelt voorwaarden aan de overlast van windmolens. Het geluid moet overdag (47 dB) en 's nachts (41 dB, niet hoger dan het geluid wat je 's avonds in een woonwijk hoort) beperkt zijn. De bewegende slagschaduw van de wieken mag maar 6 uur per jaar overlast geven in een woning. Bezoekers van de informatiemarkt konden woensdag in Google Streetview zien hoe het uitzicht op de windmolens bij hen voor de deur is.

Frans Neuman van het Comité tegen dreiging windmolens AkzoNobel heeft er geen vertrouwen in dat de molens stilgezet worden als de overlastsgrens overschreden wordt. "Alleen als de molen draait levert hij geld op. De overheid kan makkelijk de regels veranderen. De enige zekerheid dat er geen overlast is, hebben we als er geen windmolens komen", zegt Neuman. Volgens Neuman werden omwonenden van AkzoNobel vroeger jaarlijks uitgenodigd om, onder het genot van een gevulde koek, uitleg te krijgen van de ontwikkelingen binnen het bedrijf. "Zeven jaar geleden is AkzoNobel hier mee gestopt. We hebben als omwonenden ook nog geen uitnodiging gekregen om te overleggen met AkzoNobel over de windmolens", zegt Neuman.

Volgens Hans de Boer valt de moeite voor de inpassing van de 172 meter hoge molens mee: "Er zijn geen hele uitgebreide maatregelen nodig om te voldoen aan de voorschriften". Antje Jordan biedt vanuit de provincie geen kant-en-klare oplossing voor de direct omwonenden: "AkzoNobel moet met de omwonenden praten over lokale oplossingen". Elders in het land zijn er voorbeelden zoals financiele compensatie voor omwonenden die nooit meer voor hun stroomverbruik hoeven te betalen tot aan een afstandsbediening zodat een omwonende de windmolen zelf stil kan zetten als hij overlast heeft.

Procedure
De gemeenteraad van Teylingen heeft vorige week besloten om dat AkzoNobel naast de procedure bij de provincie ook in Teylingen een bestemmingsplanwijziging moet aanvragen. "Waarom zou je het niet één procedure laten zijn bij de provincie?", vraagt De Boer zich af. Hij ziet wel als pluspunt dat de gemeente de inspraak van omwonenden nu kan kanaliseren. Trekt AkzoNobel haar plannen in als de gemeenteraad van Teylingen het bestemminsplan niet wil aanpassen? "Dan wordt het lastiger, want we willen het draagvlak voor de windmolens zo groot mogelijk laten zijn", zegt De Boer. Het is overigens de vraag of Zuid Holland een afwijzing van Teylingen zal accepteren en de procedure dan niet in eigen hand neemt.

Wethouder Arno van Kempen zegt dat hij op de informatieavond een aantal nieuwe aspecten heeft gehoord van de inwoners. "Men wil weten hoe het zit met de handhaving van de regels tegen overlast". Inwoners vrezen dat ze met een klacht bij AkzoNobel, de gemeente en de provincie van het kastje naar de muur gestuurd kunnen worden. Van Kempen kan de omwonenden op dit punt geruststellen. De Omgevingsdienst West-Holland is het aanspreekpunt voor naleving van milieuregels in zowel de gemeente als de provincie Zuid-Holland.

AkzoNobel heeft nog geen formele aanvraag voor de windmolens ingediend. In het Teylingse gemeentehuis en het provinciehuis in Den Haag zal vooral worden uitgekeken naar oplossingen voor direct omwonenden. Misschien biedt een zak gevulde koeken een goed startpunt.

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs