BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Open monumentendag in Teylingen Afdrukken E-mail
ImageTEYLINGEN, 5 september 2017 - In het weekend van 9 en 10 september 2017 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het thema is dit jaar boeren, burgers en buitenlui. Ook in Teylingen zijn vele monumenten opengesteld voor het publiek. Foto: Boeren en buitenlui bij boerderij Rynhof in Sassenheim - foto Edwin van der Wijngaard.

Sassenheim
Stichting Oud Sassenheim (SOS) doet er alles aan om van de Open Monumentendag op 9 september een succes te maken. Afgelopen zaterdag deelden leden van toneelvereniging Pankras flyers uit in het centrum van Sassenheim. In historische kledij riepen zij op de opengestelde monumenten te bezoeken, met name de drie oude scholen waar het “Klasgenotenfestival” wordt gehouden. Inmiddels staan voor het Klasgenotenfestival al 157 oud-leerlingen van basisscholen met hun naam vermeld op de site van de SOS. De organisatie hoopt dat dit andere oud-leerlingen stimuleert om zich ook op te geven. Er zijn geen kosten aan verbonden. “De drie oud-schooldirecteuren zullen het nog druk krijgen”, aldus SOS-coördinator Cor Wagemakers. “Eigenlijk is het een grote gok wat op ons afkomt. In de maand augustus werd de SOS-site bijna 4000 keer bezocht door unieke bezoekers en telde de site 130.000 hits”.

Naast de drie scholen zijn nog tien andere Sassenheimse monumenten opengesteld, zoals boerderijen, kerken, de ruïne, het Sikkensmuseum en tuinen van landhuizen. Meer informatie over locaties, openingstijden en de fotowedstrijd zijn terug te vinden op de site van Stichting Oud Sassenheim.

Voorhout
Het bestuur van de Historische Kring Voorhout (HKV) heeft met medewerking van velen een bijzonder programma samengesteld voor de Open Monumentendag (OMD). Op zondagmiddag 10 september starten om 12.00 uur diverse activiteiten. Uitzonderlijk is de openstelling van het museum van het Broederhuis Nieuw Schoonoord aan de Rijnsburgerweg. Dit museum geeft een prachtig overzicht van de geschiedenis van de Broedercongregatie Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten. Algemeen Overste broeder pastor Theo Blokland geeft een toelichting. Het museum kent geen publieke openstelling en dit is een unieke gelegenheid voor een bezoek. Een eenmalige kans.
In het Kenniscentrum van de HKV gaat de tentoonstelling ‘Foto’s van Ferry Knop: daar staan alle Voorhouters op!’ open. Ferry terug in de kuip? De tentoonstelling is vanaf 13.00 uur voor het publiek toegankelijk. In het Kenniscentrum wordt ook op andere wijze aandacht besteed aan het thema van de OMD: Boeren, Burgers en Buitenlui. In de fotoalbums zitten  honderden foto’s.

De neogotische Bartholomeuskerk, naar een ontwerp van architect Margry uit 1883, heeft een rijke symbolische inrichting met het doopvont uit 1886, ramen in het koor van Alex Asperslagh, het Maria-altaar en de schilderingen boven het priesterkoor. Speciaal voor de OMD begint om 14.00 uur een lezing over leien. Leidekkers Eric van Eijk en Henk Net delen hun ervaring en kennis over hun bijzondere beroep. Bezoekers krijgen een inkijkje in een zeldzaam ambacht. In de kerk is tijdens OMD een bijzondere noveenkaars te koop met de afbeelding van de kerk, een absolute must voor iedere verzamelaar van Voorhouts erfgoed.
De verbondenheid van de grote katholieke Bartholomeuskerk en de protestante Kleine Kerk is in Voorhout bijna letterlijk te nemen. Beide gebouwen raken elkaar bijna. Ook de Kleine Kerk is geopend. Dick van der Tang richt een presentatie in met voorwerpen uit zijn bijzondere verzameling. Elk voorwerp heeft een verhaal en Van der Tang vertelt er boeiend over.

Het Boerhaavehuis vertelt de geschiedenis van Herman Boerhaave. Speciaal voor de OMD schenkt het Boerhaavehuis aandacht aan boerderijen waarvan er al veel zijn verdwenen maar waarvan er nog wel veel beeldmateriaal is. Doorlopend draait een unieke film over kaasmaken door Voorhouter Piet van der Hulst.

Warmond
In Warmond wordt onder andere een fietstocht door het boerenlandschap georganiseerd Een kaart gratis verkrijgbaar bij de VVV op de gemeentehaven. Tevens is er een gratis rondvaart naar de Zwanburgermolen met salonboot Heere Schouten. Afvaart over de Koudenhoornbrug links vanaf 11.00 uur. Laatste afvaart om 16.00 uur

In het boekje over de monumentendag in Warmond (PDF) is alle informatie te vinden.

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs