BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Turfrace weer van start Afdrukken E-mail
ImageWARMOND, 22 september 2017 - De Jaarlijkse Turfrace van Warmond naar Vinkenveen en terug is vrijdag weer van start gegaan. De deelnemende schepen die vrijdagochtend om 07:30 uur vanuit Park Groot Leerust in Warmond aan de zware vaartocht naar Vinkeveen begonnen, zijn aan elkaar gewaagd.

De Turfrace belooft ondanks het geringe aantal deelnemers van vijf schepen wederom een spektakel worden. De Avondrood, Vriendschap, Hylke Tromp, 10e van Tromp en de 2 Gebroeders zullen dit jaar de strijd met elkaar aangaan waarbij alle zeilen bijgezet moeten worden om te winnen. Deze schepen zijn namelijk zeer aan elkaar gewaagd en dat zal naar verwachting een spannende race opleveren. Elk schip heeft zo zijn eigen specialiteiten. Waar het ene schip sneller is met zeilen zal het andere schip weer sneller zijn met roeien, bomen en jagen. Welk schip het snelst is en gaat winnen hangt grotendeels af van de kwaliteiten van de schipper en zijn bemanning, maar dat zal echter ook afhangen van het weer.

Hindernissen
Waar moet je, als toeschouwer, op letten tijdens de Turfrace? Waar moet je kijken? Waar wordt de Turfrace beslist? Een schipper die de race al een paar keer heeft gevaren weet dat er een aantal cruciale punten zijn op het traject. Met zo veel hindernissen, moet je behendig zijn en een tactiek hebben. Er kan maar 1 schip in een sluis, dus wil je winnen, dan moet je op vrijdag als eerste in de Proostdijerssluis zijn. Die is net voor Vinkeveen en bepaalt wie de eerste dag nummer een is. Degene die als eerste (na Uithoorn) de Waver opvaart heeft ook de meeste kans om de sluis als eerste in te varen. Op zaterdag zijn de knelpunten: de eerste brug in Vinkeveen en de Pondskoekersluis. Ben je als eerste door de sluis, dan heb je grote kans om de dagzege op te eisen. Op zondag zijn er niet veel knelpunten, maar is er een tactische keuze die afhangt van de wind. Meestal gaat men door de Boerenbuurt de Kaag op, maar het kan ook lonen om de ringvaart af te jagen en vanaf Kaageiland te gaan jagen.

Programma
De eerste schepen zouden in de loop van de middag in Vinkeveen bij de Watersportvereniging Abcoude-Vinkeveen aan de Baambrugse Zuwe moeten aankomen. Op zaterdag wordt om 10:30 gestart voor de tweede etappe naar de Tolhuissluizen in Nieuwveen en op zondag vertrekken de schepen om circa 10:00 voor de laatste etappe naar Warmond. Aankomst vanaf 12:00 uur, prijsuitreiking circa 15:00 uur
De schepen zijn tijdens de wedstrijd live op internet te volgen. Voor details zie www.zeilvaartwarmond.nl
 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

ENQUÊTE

Voorhoutse Herenstraat autovrij van de Kerkweg tot aan parkeergarage Plus?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs