BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Lokale lasten dalen iets in Teylingen Afdrukken E-mail
TEYLINGEN, 29 september 2017 - De lokale lasten in Teylingen dalen in 2018. De afvalstofheffing wordt met 20 euro verlaagd, daartegenover staat een verhoging van het rioolrecht met 3 euro. De indexatie van de OZB bedraagt voor 2018 1,3%. Dit betekent dat de woonlasten voor een meerpersoonshuishouden in een koopwoning van 300.000 euro dertien euro goedkoper uit zijn (van 684 naar 671 euro). Dat stellen burgemeester en wethouders voor in de begroting 2018-2021, die zij op donderdag 28 september presenteerden.

Volgend jaar geeft Teylingen naar schatting 73,6 miljoen uit. "Het huishoudboekje is op orde", stelt wethouder financiën Kees van Velzen vast, "Een financieel gezonde organisatie is altijd prioriteit geweest voor dit college, deze begroting laat zien dat we daarin slagen’. De algemene reserve (buffer voor financiële tegenvallers) bedraagt vanaf volgend jaar 65,4 miljoen euro. Hieruit worden alleen incidentele uitgaven betaald". Dit voorjaar kreeg de gemeente positief nieuws vanuit Den Haag: de bijdrage die de gemeente volgend jaar van het Rijk krijgt, is hoger dan verwacht.

Gevaar
Er ligt wel een gevaar op de loer voor het gunstige financiëe plaatje van Teylingen. Vanaf 2022 mag geen belasting meer geheven worden op kabels en leidingen in de gemeentegrond. Deze precario-inkomsten bedragen nu 2,6 miljoen euro. Het college wil over 5 jaar 1,1 miljoen euro aan extra lokale belastingen heffen (zo'n 70 euro per huishouden). Het college gaat er vanuit dat het Dunea, de energieleveranciers en andere bedrijven, die nu betalen voor de leidingen, hun tarieven zullen verlagen waardoor de lastendruk voor de burgers gelijk blijft. Teylingen moet voor het resterende tekort van 0,5 miljoen euro dat niet kan worden opgevangen met het begrotingsoverschot de komende jaren maatregelen nemen.

Teylingen komt in 2018 80.000 euro tekort voor de de drie decentralisaties van de jeugdwet, participatiewet en WMO. Het tekort wordt betaald uit een spaarpot die speciaal voor het sociaal domein is opgebouwd.

Tijdens de vergadering van 2 november neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting.

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs