BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Jeugdhulp kost Teylingen 1,25 miljoen extra Afdrukken E-mail
TEYLINGEN, 14 november 2017 - De gemeente verwacht dit jaar 1,25 miljoen meer uit te geven aan jeugdhulp dan begroot. De originele begroting ging uit van 6,4 miljoen euro. Dit bedrag werd in juni bijgesteld naar 7 miljoen euro en lijkt nu uit te komen op 7,65 miljoen euro. Dit negatieve resultaat wordt met name veroorzaakt door de toename van het aantal jeugdhulptrajecten.

De toename in de kosten voor de jeugdzorg wordt veroorzaakt door het groeiende aantal kinderen met een (psychische) beperking, een grote stijging in de gesloten jeugdhulp, jeugdhulp voor kinderen met zeer complexe hulpvragen en hulp, die voorheen uit het potje van de wet langdurige zorg kwam, valt nu onder de Jeugdhulp.

Een relatief kleine toename van het aantal cliënten leidt direct tot forse toename van kosten. Vanwege de complexiteit van hulp kunnen de kosten voor deze trajecten oplopen tot 120.000 tot 150.000 euro per kind. Teylingen verwacht ook in 2018 een tekort te hebben in het budget voor Jeugdzorg.

Dempen
Jeugdhulp is ondergebracht bij het samenwerkingsverband Holland Rijnland en voert namens de gemeenten van de regio het opdrachtgeverschap voor jeugdhulp uit. Om overschrijding van de begroting 2017 enigszins te dempen zal strenger worden opgetreden tegen aanbieders die een groot beroep doen op extra middelen uit het cliëntvolgend budget. Ook krijgen jeugdhulpaanbieders, die de maximale bestedingsruimte zonder instemming overschrijden, de meerkosten niet vergoed. Daarnaast zal de urgente noodzaak voor jeugdhulp op een meer gestructureerde manier beoordeeld gaan worden.

De exacte gevolgen voor jeugd die gebruik maakt van jeugdhulp of die voor het eerst aankloppen voor jeugdhulp zijn nog niet bekendgemaakt.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een deel van deze taken hebben de gemeenten overgenomen van de Rijksoverheid. Dit heet ook wel decentralisatie. Het nieuwe regeerakkoord noemt tijdelijk extra middelen ter ondersteuning van de transformatie van de jeugdhulp. De exacte inzet daarvan is nog niet bekend.

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs