BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
“Ondernemersfonds Teylingen een jaar in de ijskast” Afdrukken E-mail
ImageTEYLINGEN, 15 november 2017 – De Teylingse politiek zit met de handen in het haar over de toekomst van het Ondernemersfonds Teylingen (OFT). Wethouder Brekelmans stelt voor om het ondernemersfonds voort te zetten. Maar de evaluatie van de proefperiode pakte niet goed uit. Voor- en tegenstanders staan ondanks mediation nog recht tegenover elkaar. In de commissie Bestuur, Financiën en Toerisme is vanavond gevraagd om een alternatief uit te werken waarbij het Ondernemersfonds een jaar in de ijskast gaat: Het OFT blijft bestaan maar er wordt in 2018 geen extra OZB op niet-woningen geheven voor het OFT. Het jaar kan gebruikt worden om een compromis te bereiken.

Insprekers
Niet minder dan 11 insprekers kwamen woensdagavond hun beklag doen over het OFT of herinnerden er juist aan wat er de afgelopen twee jaar bereikt is. Voorstanders noemen de initiatieven die vooral in de dorpskernen zijn ontplooid. In Warmond is de promotie bij toeristen opgepakt, er is een citymanager en de dorpskernen van Sassenheim en Voorhout zijn voorzien van feestverlichting. Onder de tegenstanders zijn de agrariërs die zich boos maken dat zij zonder inspraak nu weer zouden moeten meebetalen aan het fonds.

René Vos, voorzitter van de Teylinger Ondernemersvereniging (TOV) zegt dat de Vrije Ondernemers Teylingen (VOT) met machtsmisbruik de plannen voor een ondernemersfonds hebben geblokkeerd en dat zij alleen voor hun eigen belang kiezen. “De VOT is een Stalinistisch bolwerk. Het zijn de Donald Trumps van Teylingen”, aldus Vos. Niels Vester, lid van de stuurgroep van de VOT, zegt dat doorgaan met het OFT het ondernemersklimaat voor lange tijd op scherp zal stellen. “Er is weinig van het OFT terechtgekomen en het gemeenschapsbelang is er niet mee gediend. Make Teylingen great again in 2018 zonder ondernemersfonds!”, zegt Vester.

Politieke reacties
Trilokaal sprak zich vanavond al uit tegen het voortzetten het het OFT vanwege het gebrek aan draagvlak.

De PvdA is aarzelend voor het OFT mede omdat het door de VOT voorgestelde model met BedrijvenInvesteringsZones (BIZ) voor specifieke gebieden in Teylingen volgens Elsbeth Koek geen goed alternatief is.

VVD, CDA en D66 zijn nog niet overtuigd van het raadsvoorstel om door te gaan met het OFT maar moeten hun definitieve standpunt nog bespreken.

Frans Nederstigt (ChristenUnie) is voor het principe van een ondernemersfonds. Mede om het probleem van de free riders waarbij ondernemers profiteren van collectieve acties zonder er aan mee te betalen. Maar er moet wel sprake zijn van verbinding in plaats van verdeeldheid tussen ondernemers. Nederstigt wil 2018 gebruiken om een ondernemersfonds 2.0 te bedenken waar wel consensus over is bij ondernemers. Er wordt volgend jaar dan geen toeslag op de OZB voor niet-woningen geïnd. Het OFT heeft nog zo'n 300.000 euro in kas dat in 2018 besteed kan worden.

Wethouder Brekelmans zegt dat de mediation om met de TOV en VOT tot een compromis te komen mislukte. “Ik ben enorm teleurgesteld dat de VOT het niet zag zitten. We hebben nu het minst schadelijke voorstel van de evaluatiecommissie voorgelegd”, zegt Brekelmans.

Brekelmans wil graag het voorstel van 2018 als pauzejaar voor het OFT onderzoeken. Hij waarschuwt wel dat er nog rechtzaken van de VOT en een individuele ondernemer tegen de OZB verhoging voor het OFT lopen. Als blijkt dat het OFT haar kas moet terugstorten aan de betalende ondernemers dan wordt het voorstel voor een pauzejaar lastig te realiseren.

Zie ook: Wethouder wil ondanks weerstand door met ondernemersfonds

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs