BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Commissaris van de Koning bezoekt Teylingen Afdrukken E-mail
ImageTEYLINGEN, 8 december 2017 - Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit bezocht donderdag de gemeente Teylingen. Hij ontmoette het college van burgemeester en wethouders, maatschappelijke partijen en de fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Er werd gesproken over hoe de gemeente haar toekomst ziet en aan welke grote opgaven wordt gewerkt. Het gesprek ging ook over natuur en recreatie, bouwen en wonen, economie, duurzaamheid, en innovaties in de jeugdzorg. De heer Smit ging tevreden weer naar huis: "Wees maar trots op deze mooie gemeente.”

Het bezoek startte op Station Sassenheim. Het college van burgemeester en wethouders liet met trots het nieuwe parkeerdek bij het station zien. Het kwam met een bijdrage van de provincie tot stand. Met de 240 extra parkeerplaatsen is er nu plaats voor ruim 500 auto’s. Het station is een bijzonder knooppunt voor transport via weg, spoor én water en heeft daarmee een belangrijke regionale functie.

Image
De gesprekken met college, maatschappelijke partners en fractievoorzitters waren in Het Trefpunt in Warmond. Daar kwam de heer Smit in korte tijd veel te weten over Teylingen. "De duurzaamheidsambitie is indrukwekkend", zo gaf de commissaris na afloop aan. "Ik sprak met het college ook over wonen, recreatie en watersport. Met de fractievoorzitters ging het over de invloed van intergemeentelijke samenwerking op de lokale democratie, jeugdzorg en sociale woningbouw."
 
Afspraken
"Uiteindelijk gaat het erom hoe we sámen de samenleving vormgeven", zo vindt Smit. Er werd verteld over de bijzondere ambachtelijke scheepstimmerwerf in Warmond. Maar ook over de Lakenvelder koeien in de Boterhuispolder en het belang van agrarisch natuurbeheer, dat het behoud van de polder en weidevogels betekent. Aan bod kwam hoe vele vrijwilligers, bedrijven en de kerkelijke gemeenschap helpen statushouders werk en een plek in de samenleving te geven. Ter plekke werden zelfs afspraken gemaakt. Over de innovatie in de jeugdzorg werd ook doorgepraat. Door krimpende budgetten is behoefte aan goede ondersteuning en nieuwe ideeën. Die ontstaan als je ook vanuit andere invalshoeken over zorg nadenkt. Bijvoorbeeld vanuit huisvesting, onderwijs, werk en inkomen.
 
Duurzaam
Alle maatregelen die de gemeente neemt, worden getoetst aan of ze duurzaam zijn. Duurzaamheid liep dan ook als een rode draad door de gesprekken met de Commissaris van de Koning. Aan de orde kwamen het vullen van daken van bedrijven met zonne-energie, nul-op-de-meter woningen maar ook de nieuwste technieken die gebruikt worden in de bouw. Zoals accu’s die energie opslaan maar ook de E-shower, een douche die heel veel minder warm water verbruikt. De woningcorporaties gaan hun woningen in 2020 allemaal naar energielabel B brengen en bedrijven denken na over hoe inwoners onderling gebruik kunnen maken van elkaars energie. Teylingen is bovendien een Fairtrade gemeente. Al 80 bedrijven, kerken, maatschappelijke organisaties, supermarkten, scholen en de gemeente doen daaraan mee.
 
Een dag vol uitwisseling van kennis en ideeën werd afgesloten een mooi compliment van de heer Smit: 'Wees maar trots op deze mooie gemeente in zo’n prachtige omgeving. Ik ga opgewekt huiswaarts’.

Image 

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs