BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Teylingen kijkt naar Haarlemmermeer voor initiatieven duurzaamheid Afdrukken E-mail
TEYLINGEN, 17 januari 2018 - Teylingen wil samenwerken met het participatiefonds Meermaker, opgericht door de gemeente Haarlemmermeer, om de duurzaamheid in de gemeente te verbeteren. Wethouder Arno van Kempen zoekt daarmee aansluiting met een gelijkgestemde gemeente met dezelfde ambities op het gebied van duurzame energie, het terugdringen van CO2 uitstoot en energieneutraal wonen. Voor Lisse en Hillegom, waarmee Teylingen een ambtelijke samenwerking heeft, is dit initiatief nog een stap te ver. Maarten van Welie (CDA) is blij dat ook niet met het 'suffe Noordwijk en Noordwijkerhout' hoeft worden samengewerkt en hij kijkt uit naar een frisse samenwerking met een duurzaamheidsaanjager over de provinciegrens heen.

Een aantal commissieleden waaronder Bob Keeven (VVD) en Pieter Janssen (ChristenUnie) stellen kritsche vragen bij de samenwerking met Meermaker. Het fonds heeft vooral ervaring met grote industriële projecten en Teylingen zoekt ook de samenwerking in projecten met individuele huiseigenaren. Volgens Van Kempen zou een eigen duurzaamheidsfonds voor Teylingen de benodigde kennis ook eerst moeten opbouwen dus in dat opzicht is Meermaker niet in het nadeel. Meermaker heeft al wel ervaring met het aanleggen van zonnepanelen in een woonwijk waarbij de energie opgeslagen wordt in een gezamenlijke batterij.

Duurzaamheid is één van de speerpunten binnen het collegeprogramma 2014-2017. Om dit speerpunt daadwerkelijk te realiseren, is door de gemeenteraad een duurzaamheidsagenda aangenomen en worden verschillende stappen genomen richting een duurzamer Teylingen.

De bestaande kennis, ervaring en het netwerk van Meermaker Haarlemmermeer dragen er volgens het college toe bij dat de opstart van Meermaker Teylingen sneller, gerichter en effectiever zal verlopen dan wanneer de gemeente Teylingen ertoe besluit een Duurzaamheid Maatschappij Teylingen (DMT) zelf op te richten.

De doorgerekende kosten laten zien dat aansluiten bij Meermaker in zowel de aanloop- als exploitatiekosten de meest voordelige optie is. Aangezien er gebruik wordt gemaakt van bestaande kennis en ervaring, infrastructuur en de huidige inzet van de manager van Meermaker vallen deze kosten lager uit ten opzichte van het oprichten van een eigen DMT. Deelname aan Meermaker kost 101.500 euro per jaar.

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs