BINNENKORT

Heeft u zelf onderwerpen waar aandacht aan moet worden besteed: Mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Kleine Warmondse camera HyperScout gaat vrijdag de ruimte in Afdrukken E-mail
ImageWARMOND, 31 januari 2018 - Vrijdag wordt de eerste geminiaturiseerde hyperspectrale camera ter wereld, met een raket de ruimte in gelanceerd. HyperScout, ontwikkeld door het bedrijf Cosine uit Warmond, maakt complexe metingen mogelijk waar boeren, waterschappen en bosbrandbestrijders veel aan hebben. Vroeger waren dit soort cameras omvangrijk en zwaar (meer dan 100 kilo). Het is het Warmondse bedrijf gelukt om een camera te maken die in de handpalm past. Hierdoor past de camera in een nanosatelliet ter grootte van een doos muesli. Update: HyperScout bevindt zich na een succesvolle lancering (video) nu aan boord van de GomX-4B nanosatelliet van ESA in een baan op 503 km van de aarde. Er is inmiddels contact gemaakt met het grondstation. Het team van Cosine dat HyperScout ontwikkelde (foto's Cosine).

Als eerste bedrijf ter wereld heeft Cosine een geminiaturiseerde camera ontwikkeld die hyperspectrale metingen van de aarde mogelijk maakt. De eerste HyperScout wordt op vrijdag 2 februari om 8:51 uur Nederlandse tijd gelanceerd op een Chinese Lange Mars raket vanuit het Jiuquan Satellite Launch Center in China.

"De camera zal rond de aarde gaan cirkelen op de GomX-4B-nanosatelliet van ESA. Vier uur na de lancering zal hij voor de eerste keer contact maken met de ingenieurs op aarde", vertelt Marco Beijersbergen, directeur van Cosine. Een hyperspectrale camera kan opnamen maken die nauwkeuriger en over een breder spectrum dan het voor mensen zichtbare licht. HyperScout gaat complexe metingen verrichten. "Op een groot aantal spectrale banden, van zichtbaar licht tot bijna-infrarood, en die data is zeer nuttig voor diverse partijen. Er is grote interesse voor."

Image
De HyperScout camera

Bosbranden
Omdat HyperScout de toestand van land, water, begroeiing en bebouwing op het aardoppervlak in kaart brengt, is de data geschikt voor allerlei private en publieke partijen. Daaronder bedrijven, overheden, waterschappen, boeren en de brandweer. Het gevaar op bosbranden kan ermee in kaart worden gebracht, net als dat van overstromingen, maar het kan ook worden ingezet voor het beheer van landbouwgewassen.

HyperScout van cosine cirkelt in 90 minuten rond de aarde en verzamelt in die tijd ongeveer een terabyte aan gegevens. "Omdat nanosatellieten klein zijn is er niet veel stroom beschikbaar om met hoge snelheid naar de aarde te downloaden", zegt Beijersbergen. "Daarom wordt de gevraagde informatie al in HyperScout zelf gefilterd en alleen wat je wil weten – bijvoorbeeld de bosbrand is - wordt in een klein bestand naar aarde gestuurd."

Uploaden
Een andere unieke functie voor een dergelijk instrument is de uploadmogelijkheid van nieuwe applicatiesoftware, waarmee Cosine nieuwe, bijna real-time toepassingen vanaf het aardoppervlak mogelijk maakt terwijl HyperScout zich in de ruimte bevindt. "Het is de bedoeling dat er uiteindelijk tientallen HyperScouts om de aarde zullen cirkelen", zegt Beijersbergen. "Hoe meer HyperScouts, hoe frequenter de updates van ieder gebied."

Cosine heeft HyperScout ontwikkeld in samenwerking met een aantal partners: TU Delft en VDL uit Nederland, het Belgische VITO en het Noorse S&T. Het project wordt gesteund door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Netherlands Space Office, het Belgische BELSPO en het Noorse Norsk Romsenter.

Zie ook: Artikel over de Warmondse camera bij ESA (Engelstalig)

 
< Vorige   Volgende >

ADVERTENTIE

Weekdeals (468x60)
 
 

AGENDA

 

ENQUÊTE

Hoe moet het nieuwe college van B&W onder leiding van de VVD eruit gaan zien?
 
 

Copyright © 2005 - 2014 Stichting De Teyding | Logo en site design: Briggs