Gerenoveerd Koudenhoorn heropend

WARMOND, 7 maart 2014 - UPDATE Na een grondige renovatie en herinrichting heeft wethouder Kees van Velzen, samen met Holland Rijnland bestuurder Kees Wassenaar, vrijdagmiddag Koudenhoorn opnieuw opengesteld voor het publiek. Bij de opening werd een fraai vormgegeven "boomspiegel" onthuld. Nog niet alles op het eiland is helemaal gereed, maar de grote grondwerkzaamheden zijn afgerond. Video Guido Strik. Foto's Henk Keijzer.
Koudenhoorn na de herinrichting 2014 (2) in netherlands

Aan alle inwoners van Teylingen en andere betrokken is gevraagd mee te denken over de herinrichting van het eiland Koudenhoorn. Er werden verschillende scenario’s voorgelegd, variërend van een nadruk op recreatie tot een sterke focus op natuur. De Teylingers kozen in grote meerderheid voor deze laatste variant, scenario 1. Wethouder van Velzen had toegezegd de keuze van de bewoners te zullen overnemen, maar kwam bij de behandeling in de gemeenteraad toch met een nieuwe variant; scenatio 1+ . Hierin was de natuurvariant aangevuld met elementen uit de andere keuzevarianten.

Bekocht
Veel Warmonders voelden zich bekocht, door een inspraakprocedure waarbij de uitkomst door de wethouder opzij werd geschoven. Bij de behandeling op 16 september 2010 stemde de gemeenteraad van Teylingen toch in met scenario 1+. Het plan leidde tot verschillende procedures van omwonenden en natuurorganisaties. In een klankbordgroep, bestaande uit bewoners van Warmond, de gebruikers van het eiland en verschillende andere betrokkenen is uiteindelijk gewerkt aan een definitief ontwerp voor de herinrichting. Op 23 juni 2011 is het definitieve ontwerp vastgesteld.

Uitvoering
De totale opknapbeurt van het eiland is gefaseerd uitgevoerd in twee jaar tijd. In 2012 werd het startsein gegeven. Er zijn passantenplaatsen aangelegd en de speeltuin is vernieuwd. Voor de zomer van 2013 is het strand vergroot en is er een hondenstrand aangelegd.  

Groen
Afgelopen winter is het aannemingsbedrijf Gebroeders Van der Poel uit Oud Ade flink in de weer geweest. Zo zijn er grasaanmeerplaatsen aangelegd, is de aanlegsteiger voor de scouting gereed gemaakt, een deel van het groen op het eiland en het riet aan de randen is verdwenen, er is een jeugdplek ingericht en een geitenweide gerealiseerd. Daarnaast is voor het toekomstige paviljoen een afscheiding gemaakt van het strand naar het terras. Op die plek heeft het eiland nu een stenen plein. De natte gronden zijn voorzien van (nieuwe) drainage en alle paden zijn vernieuwd. Ook zijn er overal op het eiland nieuwe houden banken en tafels geplaatst. De eerste bank heeft echter al brandschade.

Gebouwen
De laatste fase van het project bestaat uit het realiseren van nieuwe gebouwen voor de kinderboerderij en het aanleggen van speelvoorzieningen in het bos nabij het scoutinggebouw. Deze werkzaamheden zullen nog dit voorjaar gereed zijn. Daarna wordt gewerkt aan het realiseren van een nieuw paviljoen waarin een horecagelegenheid, een natuureducatiecentrum en een historische scheepswerf zich zullen vestigen.

Van de totale kosten van ongeveer € 1,3 miljoen wordt bijna € 0,7 miljoen bijgedragen  door de Europese Unie, de provincie Zuid-Holland en Holland Rijnland.

Image

Image

Image

Image

Image

Image