Jaarwisseling in Teylingen is minder druk verlopen dan vorig jaar

TEYLINGEN, 1 januari 2021 – De jaarwisseling in gemeente Teylingen is minder druk verlopen dan vorig jaar. In Sassenheim was er vuurwerkoverlast van jongeren. In Voorhout zijn portiekramen vernield. De verdachte is gewond naar het LUMC gegaan en wordt nog verhoord door de politie. De ziekenhuizen LUMC, Alrijne en Groene Hart hebben geen slachtoffers voor letsel als gevolg van vuurwerk hoefden op te nemen na behandeling op de eerste hulp. De veiligheidsregio zegt dat de beoogde ontlasting van de zorg door het verbod op vuurwerk in Hollands Midden is bereikt.

“Wij danken alle hulpverleners die in de avond en nacht actief waren en ook vandaag actief zijn voor onze veiligheid en zorg”, zegt burgemeester Carla Breuer.

Fietsdiefstal
In Voorhout probeerden jongeren fietsen te stelen maar zij namen de benen toen ze betrapt werden. De politie zoekt de eigenaren van de weggenomen fietsen.

De schade aan voorzieningen in de openbare ruimte lijkt volgens de gemeente dit jaar minder dan vorig jaar.

In Teylingen rukte de brandweer 3 keer uit kleine (afval)branden en een rookmelder. Vorig jaar kreeg men 5 meldingen. De politie ging naar 4 jaarwisseling gerelateerde incidenten (vorig jaar 5 incidenten). In Voorhout stond een papiercontainer bij de Albert Heijn in brand.

Jaarwisseling in de regio
Ondanks enkele grote incidenten op oudejaarsmiddag en -avond is de jaarwisseling in Veiligheidsregio Hollands Midden minder druk verlopen dan vorig jaar. Desondanks is van de hulpdiensten veel inzet gevraagd. Zij hebben hun werkzaamheden over het algemeen veilig kunnen doen. In een aantal gevallen was sprake van een grimmige sfeer en agressie, zoals verbale dreigementen en het gooien van vuurwerk naar hulpverleners. Hiervan is in een enkel geval aangifte gedaan.

Voor Brandweer Hollands Midden was het ondanks het vuurwerkverbod een drukke jaarwisseling. Er zijn tussen 22:00 en 05:00 in totaal 121 meldingen afgehandeld ten opzichte van 134 meldingen tijdens de jaarwisseling 2019 – 2020. Dit is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. Tijdens de nieuwjaarsnacht hebben zich geen grote incidenten voorgedaan. De brandweer is in de meeste gevallen uitgerukt voor kleinere buitenbranden.

Op oudejaarsmiddag en -avond hebben zich enkele grotere incidenten voorgedaan. Rond half twee is in een flatwoning in Alphen aan den Rijn een vuurwerkbom ontploft. Hierbij is een persoon zwaargewond geraakt en zijn de eerste en tweede verdieping van het flatgebouw volledig ontruimd. De politie heeft bij onderzoek in het appartement explosief materiaal aangetroffen. Nadat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie deze onschadelijk had gemaakt, konden de meeste bewoners weer terugkeren naar hun woning.

De brandweer is een aantal keren gealarmeerd voor gebouw- en voertuigbranden. In Katwijk is de brandweer uitgerukt voor een woningbrand nadat een lichtkogel door een raam naar binnen was gekomen. In Leiden zijn meerdere eenheden ter plaatse gekomen bij een balkonbrand in een flatwoning. In alle gevallen had de brandweer de situatie snel onder controle.

In Leiden zijn tot 3:30 uur extra brandweervoertuigen samen met politie en gemeente actief geweest om zo snel kleine buitenbranden veilig te blussen en op te ruimen. Deze zogenaamde ‘treintjes´ hebben zo’n 30 meldingen afgehandeld (onderdeel van de in totaal 121 meldingen).

Over het geheel genomen was het tussen 22.00 en 05.00 uur rustiger dan vorig jaar bij de drie ziekenhuizen en drie huisartsen posten in de regio.

Het valt op dat de ziekenhuizen LUMC, Alrijne en Groene Hart gezamenlijk geen slachtoffers voor letsel als gevolg van vuurwerk hoefden op te nemen na behandeling op de eerste hulp. Vorig jaar zijn er in totaal 17 slachtoffers van vuurwerk in behandeling genomen. De beoogde ontlasting van de zorg door het verbod op vuurwerk is hiermee in Hollands Midden bereikt. Daarbij zijn wel 2 slachtoffers met brandwonden en 2 personen na een vechtpartij behandeld. Het aantal slachtoffers van dronkenschap was in totaal 7. Vanwege valpartijen met de fiets en andere wonden en fracturen zijn 9 personen op de spoedeisende hulp behandeld.

Op de huisartsenposten in de regio zijn in de nieuwjaarsnacht tot in totaal 17 personen behandeld voor letsel die in verband kunnen worden gebracht met de jaarwisseling. Hieronder bevonden zich 5 vuurwerkslachtoffers en 2 slachtoffers van een valpartij met de fiets en slachtoffers van een vechtpartij en alcohol.

Gedurende de nacht zijn meerdere COVID of verdenking op COVID patiënten met benauwdheidsklachten bij de spoedeisende hulp binnen gebracht.

Advertentie